Kako se zahvaliti na poklonu

Zanimljivosti

Kako se zahvaliti na poklonu

Riječ hvala je univerzalna, no kako se zahvaliti na poklonu personalizirano

Kaže se da nezahvalne osobe ni ne zaslužuju dobivati poklone. Dok je većina stanovništva bila nepismena, usmena zahvala je bila dovoljna, a u nekim etno skupinama i u posebnim situacijama u znak zahvale se davalo uzdarje, povratni poklon. U novije vrijeme na svadbama mladenci daju maleno spomen uzdarje u znak zahvale za vaše prisustvo na vjenčanju i vaše darove. Riječ hvala je univerzalna, no kako se zahvaliti na poklonu personalizirano, postoje čak i neka društvena pravila o tome.

Personalizirane zahvale su drugačije za ljubavnike, drugačije za bračne partnere, a posve različite za ostale članove obitelji, a za poslovne partnere i klijente su najformalnije. Pitanje dobrog odgoja i uglađenog ponašanja, ali i dobrih običaja je znati kako se zahvaliti na poklonu kojoj osobi. Naravno važno je i kojom prigodom ste dobili poklon, za rođendan, godišnjicu, dan žena, diplomiranje, vjenčanje, krštenje, useljenje u novu kuću ili stan ili nekom drugom važnom događaju u vašem životu.

Neki od boljih načina kako se zahvaliti na poklonu

Bonton pisanja zahvalnica nisu neka nova pravila, on je ili treba biti uklopljen u opći dobar odgoj. Ako ste maštoviti i rječiti sastavite sami rečenice zahvale, ako baš niste rječiti, slobodno se poslužite nekim lijepim citatom uz navođenje autora citata. Neki od boljih načina kako se zahvaliti na poklonu su svakako zahvalu započeti sa “dragi roditelji, dragi ili cijenjeni prijatelju, dragi sine ili kćeri, cijenjeni kolega, najdraža ljubavi, draga prijateljice” i tako dalje, ovisno kome zahvaljujete.

Dalje dopišite što želite ili izabrani citat, ali zahvalnicu uvijek završite sa tom divnom riječi, kao “hvala na daru, hvala na pažnji i suradnji, hvala vam na brizi i ljubavi, hvala ti na prijateljstvu, hvala ti na ljubavi, vjernosti i odanosti” i tako dalje, ovisno kome pišete zahvalnicu. Kako se zahvaliti na poklonu je pitanje dobrog odgoja i finih manira bez obzira što se susrećete svaki dan ili možda čak živite skupa. Zahvalnost u vaš život donosi nove darove.

Kako se zahvaliti na poklonu u digitalnom svijetu

Pomalo nostalgično zvuči starinsko pisanje čestitki i zahvalnica u ovom digitalnom dobu u kojem sa svijetom komuniciramo uglavnom telefonima i video vezama ili preko društvenih mreža. Kako se zahvaliti na poklonu u digitalnom svijetu, pa naravno, digitalnim putem, poštujući sva pravila pisanja zahvalnica. Dopuštene su zahvale izabranim gotovim zahvalnicama uz dražesne ukrasne ikonice, ali bolje je napisati osobnu zahvalu svojim riječima bilo kao sms poruku, javnu zahvalnicu na vašoj društvenoj mreži ili jednostavno nazovite osobu kojoj želite zahvaliti.

Možete snimiti mali video-clip dok otvarate dobiveni dar, snimiti svoju radost i iznenađenje zbog dara i poslati ga osobi uz riječi zahvale. Svako doba ima svoje običaje, pa i digitalno doba gradi svoje običaje, a svi moramo živjeti u svom dobu i u skladu sa svijetom. Kako se zahvaliti na poklonu, u digitalnoj zahvalnici lakše koristite izabrane citate, ali ne zaboravite dati svoj pečat uvodom u zahvalu i na završetku same zahvalnice i svakako naglasite tko zahvaljuje.

Tagovi: