Kako se udebljati

Ljepota i zdravlje

Kako se udebljati1

Kako se udebljati, borba s kilogramima

Dok se danas najviše priča o tome kako smršaviti i kako se boriti s viškom kilograma, mnogi imaju različiti problem u obliku kako se udebljati. Teško dobivanje kilaže i mišićne mase je problem koji muči mnoge, no što poduzeti? Pretjerana mršavost i nemogućnost dobivanja na kilaži može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Iako možda mnogima zvuči smiješno da je teško udebljati se, nekim ljudima metabolizam jednostavno radi toliko brzo da sve što pojedu jednostavno se ne zadrži u obliku viška kilograma i debljanje nije moguće. Najčešći utjecaj ovdje igra genetika, točnije jedan od roditelja koji je nižeg rasta i slabije mišićne mase. Česti problem dolazi i sa strane psihičkog aspekta, točnije reakcije mnogih na mršavu osobu s pitanjima poput „Jedeš li što“ ili „Daj se udebljaj“. Važno je naglasiti kako mršavi ljudi koji žele dobiti na kilaži ne vole savjete kako se udebljati, isto kako pretile osobe ne vole savjete kako smršaviti. Osobe koje imaju premalu kilažu često pate od umora, konstantne blage gladi, osjećaju pomanjkanje snage. Manjak kilograma također može upućivati na probleme s hormonima koji su uvelike odgovorni za našu tjelesnu kilažu. Nedostatak hormona štitnjače usporava organizam i dovodi do debljanja, dok višak hormona štitnjače može dovesti do naglog mršavljenja. Za sve postoji solucija pa tako i za način kako se udebljati i dobiti na mišićnoj masi.

Kako se udebljati, važnost proteina

Iako je prva pomisao na kako se udebljati sigurno konzumacija što masnije hrane, kao i procesuirane hrane, važno je naglasiti kako dobivanje kila nije isto kao i dobivanje samih masnih naslaga koje se dobivaju upravo iz nezdravih namirnica. Kao i u procesu mršavljenja, proces kako se udebljati također ima određena pravila kojih se valja držati. Uravnotežena prehrana s dovoljnom količinom bjelančevina, ugljikohidrata, proteina i masti bitan je faktor za kako dobiti na kilaži. Prosječne sobe imaju omjer od 20% proteina, 60% ugljikohidrata, i 30% masti. Osobe koje imaju kilažu ispod prosjeka bi tako trebale povećati unos proteina, i smanjiti postotak masti. Važno je naglasiti važnost proteina koji su osnovni graditelji zdrave mišićne mase a možete ih pronaći u namirnicama poput: mesa, peradi, ribe, jaja, mlječni proizvodi, dolaze također iz biljnog porijekla u obliku graha, graška, mahuna, leće, slanutka, boba, soje itd. Ako nemate dovoljno proteina/bjelančevina u svojoj prehrani onda nemate ni zdrave uvjete da dobijete na kilaži.

Kako se udebljati, savjeti kako dobiti na kilaži

Vjerojatno je ljudima koji žele dobiti na kilaži dosta slušanja „jedite češće“, ali ovo je osnovno pravilo koje se mora poštivati. Više raspoređenih obroka kroz dan doprinijeti će osjećaju sitosti, čime se gubi osjećaj gladi koju moguće osjećate. Vremenska razlika između obroka bi trebala biti najviše oko 2 h. Brojite kalorije, zbrojite koliko vam je kalorija potrebno da održavate sadašnju kilažu i na to dodajte još 500 kalorija, ovakvim načinom možete dobiti i do pola kilograma tjedno. Kod procesa više obroka dnevno bitno je da se hranite zdravim i kvalitetnim namirnicama koje su bogate nutrijentima. Primjer namirnica koje biste morali unositi svakodnevno da odgovorite na pitanje kako se udebljati: Voće poput smokvi, grožđa, banana, avokada. Škrobno povrće poput krumpira, bundeve, pastrnjaka, graška i graha, Kruh koji sadrži bučine sjemenke, suncokretove sjemenke ili lanene sjemenke, Zdrave masnoće u obliku kokosovog ulja, maslinovog ulja, omega 3 masne kiselina. Punomasne mliječne proizvode poput maslaca, sireva, jogurta, čokoladnom mlijeka. Meso i jaja. Uz sve ovo važno je naglasiti dovoljan unos tekućine. Ako povećate unos proteina, tijelu će biti potrebno više tekućine kako bi se poticalo pražnjenje. Ako želite dobiti na kilaži tada uz vodu još možete piti i sokove i zasađeni čaj. U procesu kako se udebljati trebate voditi zdrav život, a ne nezdrav kako se često misli.
Tagovi: