Kako se riješiti mučnine u želucu

Kako se riješiti mučnine u želucu

Zašto se javlja mučnina u želucu

Mučnina u želucu se definira kao nelagoda koja je općenito popraćena nagonom za povraćanjem i osjećajem slabosti. To je vrlo čest simptom koji se javlja zbog niza različitih čimbenika koji ga mogu potaknuti. Mučnina se ne smatra želučanom bolešću. Može se pojaviti kod djece i odraslih i često je privremena. Uzrok mučnine ne mora uvijek biti vezan uz želudac, već i uz različita stanja, ali i psihičke procese. Ovo stanje, koje negativno utječe na kvalitetu svakodnevnog života osobe, može se pojaviti kao simptom nekih bolesti. Mučnina može biti privremena, a ponekad je znak nekih zdravstvenih problema. Najvažnije je pronaći njezin uzrok, koji se javlja uz ostale simptome. U nekim slučajevima može se raditi o ozbiljnijem stanju koje uzrokuje bolove i stalnu mučninu, dok se u drugim slučajevima mučnina u želucu može osjetiti tijekom trudnoće, zbog prejedanja, nakon konzumiranja alkohola, tijekom vožnje, boravka na zagušljivim mjestima, zbog na stres, zbog prekomjernog unosa alkohola.

Mučnina u želucu uzroci

Ponekad je mučnina u želucu simptom bolesti, a ponekad može biti privremeno stanje. Dakle, što uzrokuje mučninu? Uzroci mučnine su različiti i uključuju: želučane tegobe, infekciju želuca, visoku razinu kalcija u krvi, dehidraciju, nizak krvni tlak, upalu slijepog crijeva, uznapredovalo zatajenje bubrega, gubitak tekućine, konzumiranje masne hrane, migrenu, intoleranciju na laktozu, lijekove. Anksiozni poremećaji također su česti uzroci mučnine. Kod mučnine u želucu uočljivo je bljedilo lica, hladan znoj, pojačano lučenje sline i ubrzan rad srca. Ako je mučnina popraćena proljevom i bolovima u trbuhu, tada postoji opasnost od gastrointestinalne infekcije ili trovanja hranom. Povraćanje može pružiti olakšanje ako se osoba otrovala hranom. U mnogim slučajevima povraćanje ublažava mučninu jer se štetne tvari eliminiraju iz tijela. Ako mučnina u želucu traje duže od dva dana kod odraslih ili 24 sata kod djece, potrebno je konzultirati liječnika. Stalna mučnina može imati pozadinu ozbiljnih bolesti. Za dijagnostiku je potrebno otići liječniku specijalistu koji će napraviti pretrage na temelju kojih se mogu otkriti bolesti koje uzrokuju mučninu. Lijekovi protiv mučnine ne smiju se koristiti sami, potrebno je utvrditi uzroke i započeti liječenje pod nadzorom liječnika.

Može li se ublažiti mučnina u želucu prirodnim metodama

Kako se riješiti mučnine u želucu? Postoje mnoge metode koje pomažu da se smanji mučnina u želucu i nelagoda. Održavanje hidratacije tijekom dana pomaže smanjiti želučane tegobe. Osim toga, pijenje hladne vode kada osjećate mučninu u želucu može ublažiti ovo stanje. Agrumi poput naranči i limuna odlična su opcija koja može pomoći kod želučanih problema. Visoke razine vitamina A i C koje se nalaze u ovom voću pomažu u jačanju imuniteta, smanjujući tako nelagodu i osiguravajući brzi oporavak. Mučnina u želucu može se ublažiti čajem od kamilice i čajevima od cijeđenog limuna. Izbjegavajte prženu hranu i masnu hranu koja usporava pražnjenje želuca jer može pojačati mučninu. Škrobna hrana poput riže vrlo je učinkovita u ublažavanju simptoma mučnine i povraćanja jer je laganog okusa i vraća energiju. Smanjite unos velikih količina hrane bogate vlaknima. Preporuča se takvu hranu podijeliti na manje i češće obroke. Hranu i piće treba konzumirati polako, kako ne bi stvarali pritisak na želudac.


Tagovi: