Kako se riješiti lisnih uši na prirodan način – Napravite pripravak protiv lisnih uši

Kako se riješiti lisnih uši na prirodan način - Napravite pripravak protiv lisnih uši

Lisne uši i pripravak od koprive

Lisne uši mogu napraviti veliku štetu u vašim voćnjacima i povrtnjacima, tako da napadnu biljku koja još nije ni procvjetala, a tada neće biti ni ploda. Uskoro će biti i u Hrvatskoj zabranjeni određeni insekticidi naročito oni na bazi neonikotinolida pa je prirodan način rješavanja lisnih uši riješenje za ovaj problem u voćnjacima i povrtnjacima.

Kopriva je od davnina poznata kao hranjiva biljka za druge biljke, pravi antibiotik za biljke koje obole od različitih oboljenja, a također su i lisne uši neotporne na špricanje koprivom. Kada primjetite mrave na vašoj voćki budite sigurni da su voćku napale kolonije lisnih uši. Kolonije lisnih uši tokom godine imaju više generacija pa je potrebno redovito špricanje otpinom koprive u vodi.

Najvažnije je da znate da svježu koprivu stavite u vodu u plastičnu posudu, nikako metalnu, te tako odstajalu koprivu možete koristiti već nakon 24 sata stajanja u vodi. Ako primjenjujete ovu metodu od 24 sata onda ćete trebati svaki dan ponavljati postupak s novom koprivom. No, ako ste vikendaši koprivu možete ostaviti u vodi i 20 dana te ćete dobiti odlično gnojivo koje će nahraniti vašu biljku i riještiti vas lisnih uši.

Riješite lisne uši uz pomoć začina

Začini naročito ljuti odlično su prirodno sredstvo za borbu protiv lisnih uši koje ne vole ljuto. Za to vam mogu poslužiti mljeveni papar, ljuta papričica, čili papričica, češnjak, cimet, karanfilčić, ali i ocat i rasol jer lisne uši ne vole ove začine.

Začini za koje se odlučite treba pomiješajti s vodom i procijediti kako ne bi začepilo prskalicu, a doze možete prirediti prema potrebi dok se ne riještite lisnih uši. Zapamtite što ljuće to bolje, prije ćete se riješiti ovih štetnih napasti.

Kod octa i rasola morate paziti na intenzitet kiselosti, a najbolji recept je staviti dvije litre rasola na 10 litara vode ili 1 litru octa. Ocat kada kupujete pazite da ima 9% alkohola, ne više od toga ili još bolje koristite jabučni ocat na 10 litara vode. Lisne uši će bježati i od češnjaka pri čemu će vam trebati omjer pola kilograma očišćenog izrezanog češnjaka na 50 litara vode, te će biti potrebno da odstoji jedan dan kako bi se otpustio alicin i sumpor u vodi. Češnjak možete kombinirati s ljutom paprikom, paprom i čilijem, a prije prskanja otopina se treba procijediti. Štpricati treba i ispod listova jer tamo lisnih ušiju ima najviše.

Riješite lisne uši uz pomoć mlijeka i sobe bikarbone

Mlijeko i to isključivo domaće koje se koristi kao otopina s vodom je također učinkovito sredstvo za borbu u kojoj se otklanjaju lišne uši. Potrebno vam je jedna litra domaćeg mlijeka na 10 litara vode. Mlijeko koje oslobađa sumpor koji će isparavati na većim temperaturama gušit će ličinke, a ako se doda malo jestivog ulja u otopinu mlijeko će se duže zadržati na listovima.

Soda bikarbona je pozanta kao ljekovita za ljudski organizam, kao čištač mrlja, no vrlo je efikasna i kod procesa u kojem se uklanjaju lisne uši. Omjer otopina je pet litara octa, kilogram sode bikarbone i 500 litara vode. Zapravo s ovako velikom oličinom otopina ćete kupati vaše voćke i doći će do ispiranja lisnih uši s voćke.

Možete borbu prepustiti i prirodnim neprijateljima koji su čistaći ovih napasnika, kao što su bubamare prirodni neprijatelj lisnih ušiju. Korisni kukci su i pčele koje također rješavaju ove nametnike, no prirodan proces ponekad može biti prespor jer će napasnici uništiti cvjetove, listove i plodove.


Tagovi: