Kako se riješiti krtica

Zanimljivosti

Kako se riješiti krtica

Kako se riješiti krtica u dvorištu

Posjećuju li krtice vaše dvorište ili uništavaju usjeve? Kako se riješiti krtica i koje metode se koriste za njihovo uklanjanje? Poznato je da krtice mogu napraviti veliku štetu u vrtu ili okućnici, zbog čega su mnogi zainteresirani pronaći rješenja za ovaj problem. Prije svega treba znati da krtice kopanjem uništavaju zelene površine i čine velike štete na gospodarskim usjevima. Krtice imaju jako slab vid, gotovo su slijepe, pa se u pronalaženju hrane oslanjaju na njuh. S obzirom da se smatraju pravim stručnjacima za prekopavanje zemlje, oštećuju korijenje biljaka, donose kamenčiće i ostatke koji nanose štetu vrtlarskim i poljoprivrednim usjevima.

No unatoč šteti koju nanosi travnjaku, krtica kopajući svoje tunele na neki način čisti tlo od korova koji štete biljkama. Krtice stvaraju tunele na površini u proljeće i jesen jer su gliste važan dio njihove prehrane. Ove se životinje rijetko viđaju danju i većinu života provode pod zemljom. Njihovu prisutnost otkrivaju mali humci zemlje na ulazu u tunele koje prave. Ako postoje naznake da se nalaze u vašem dvorištu ili vrtu, možete primijeniti nekoliko provjerenih metoda kako se riješiti krtica.

Kako se riješiti krtica i što izbjegavati

Što privlači krtice u vaše dvorište? Plodno tlo jedan je od razloga zašto se krtice pojavljuju u dvorištu. No, privlače ih i drugi čimbenici, poput ukusnih kukaca, kao i tlo ugodno za kopanje. Iako mogu biti pravi problem u vašem dvorištu, dobra vijest je da postoji mnogo različitih načina kako se riješiti krtica. Možete isprobati jednu ili više ideja koje će vam pomoći u tome. Ako krtica živi u vašem dvorištu, nemojte u tlo stavljati kuglice naftalina i štetne kemikalije koje će je ubiti, već slijedite druge strategije. Korištenje ultrazvučnih rastjerivača jedna je od najpopularnijih metoda kako se riješiti krtica.

Naime, ultrazvučni rastjerivač krtica stvara prodoran zvuk koji ih uznemirava i tjera iz vašeg dvorišta. Poplavljivanje tunela koje su napravile krtice još je jedan način da ih držite podalje od svojih biljaka i usjeva. Postavite crijevo u jedan od tunela koje su krtice napravile u vašem vrtu ili dvorištu. Zatim poplavite tunele koje su napravili i stavite veći kamen da pokrijete rupu. Ovo je vrlo učinkovito rješenje, jer se neće vratiti.

Kako se riješiti krtica ricinusovim uljem

Jedan od najboljih načina kako se riješiti krtica je ricinusovo ulje. Stručnjaci preporučuju korištenje repelenata na bazi ricinusovog ulja. Tekući oblici repelenata tope se u tlu, nakon čega ispuštaju miris koji odbija krtice. Sve što trebate učiniti je dodati mješavinu ricinusovog ulja, tekućine za pranje posuđa i vode na mjesta gdje vidite rupe i tunele kako bi krtice pobjegle. Ova mješavina neće naštetiti kućnim ljubimcima, a rezultati su vidljivi za nekoliko tjedana. Važno je napomenuti da ova metoda ne šteti krticama, već ih odbija.

Još jedna korisna metoda kako se riješiti krtica u dvorištu je posaditi određene biljke koje će ih lako otjerati svojim mirisom. Među najučinkovitijima su carska krunica, narcis, neven i pojedine vrste začina. Također korištenje eteričnih ulja eukaliptusa može pomoći u odvraćanju. Od začinskog bilja i ulja napravite kuglice, pa ih stavite u tunele. S obzirom na to da krtice žive pod zemljom, ponekad ih se teško riješiti pa je potrebno konzultirati se sa stručnjacima.

Tagovi: