Za što je dobro ricinusovo ulje

Za što je dobro ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje za lice i kožu

Ricinusovo ulje je bogato hranjivim tvarima jer ima visoki udio vitamina E i ricinoleične kiseline koji pogodno djeluju u njezi suhe kože, starije kože, te kože sklone infekcijama. Za kožu lica i ovo ulje ima blagotvorno djelovanje jer hidratizira hožu i vrlo lako prodire u pore kože u dubinu. Vitamin E pomaže kod gljivičnih oboljenja, a ujedno djeluje kao antiseptik kod ozljeda, posjekotina, uboda, ogrebotina. Kod uboda insekata umiruje kožu i smanjuje svrbež i bol koja se može pojaviti kod uboda osa, pčela, stršljana.

S obzirom da hidratizira kožu ricinusovo ulje služi kao prirodni odstranjivač šminke, te je vrlo gusto pa ga je dobro pomiješati sa bademovim uljem ili jojojbinim uljem. Ovo ulje potiče rast dlačica pa ga pažljivo upotrebljavajte na koži lica kako vam ne bi dlačice počele rasti na licu. No zato za kosu je idealno.

Znanstvenici potvrđuju blagotvorno djelovanje ricinusovog ulja u njezi kože lica jer ono ne sadrži kemijske sastojke koje drugi preparati sadrže koji služe za njegu kože lica. Ujedno smanjuje bore jer suhu i ostarjelu kožu hrani vitaminom E te obnavlja kožu i pegla bore.

Ricinusovo ulje kao preparat za kosu

Ricinusovo ulje izuzetno blagotvorno djeluje na oštećenu kosu koja može biti oštećena zbog bojanja, izbjeljivanja i drugih kemijskih djelovanja na kosu. Takva kosa može djelovati suho, poput metle, ispucalih vrhova, ispadati, pucati, a ovo ulje će vlasi nahraniti i obnoviti.

Ricinusovo ulje služi kao regenerator koji treba nanijeti na kosu nakon šamponiranja na vlažnu kosu, bit će dovoljno nekoliko kapi na vrhove kose i do polovice dužine, no ne i na tjeme. Tako namazanu kosu treba umotati ručnikom ostaviti da ulje djeluje nekoliko sati, no osobe koje imaju tanku kosu ne bi trebale koristiti ovo ulje.

Ovo ulje pomaže i kod rasta kose što su još i stari Egipćani dobro poznavali jer su i tada muškarci masirali vlasište ricinusovim uljem. Ovo će ulje poticati rast kose i tamo gdje je kosa davno prestala rasti. Ne samo da će potaknuti rast kose već će i povećati gustoću kose te ćete se riješiti i peruti, a isto možete koristiti i za trepavice gdje će ulje poticati rast trepavica.

Ricinusovo ulje za nokte

Ricinusovo ulje je blagotvorno i za njegu noktiju, učvršćuje nokte i ubrzava njihov rast, te njeguje kožicu oko noktiju. Recept za njegu noktiju je da žlicu ricinusovog ulja miješate sa nekoliko žlica maslinovog, ali i bademovog ulja. Smjesu spremite i koristit će vam za više upotreba. Namažite nokte mješavinom ulja i pustite da se upije.

S obzirom da ricinusovo ulje pospješuje i zacjeljivanje rana ako imate zanoktice njegova protuupalna svojstva će pomoći u sprečavanju infekcija i bržem zacjeljivanju zanoktica kako bi se koža što prije oporavila oko noktiju. Međutim, ukoliko se radi o nekoj drugoj rani na tijelu prije nanošenja ovog ulja posavjetujte se s liječnikom kako ne biste izazvali negativne reakcije kada ulje dođe u krvotok preko rane.

Nakon nekoliko tretmana primjetit ćete razliku kod vaših noktiju, te će oni izgledati njegovani, brže će rasti, a koža oko noktiju će biti hidratizirana i zanoktice će biti zaliječene jer ovo ulje ima antibakterijsko i antiupalno djelovanje.


Tagovi: