Kako se riješiti hrđe na posuđu – Čišćenje posuđa

Kako se riješiti hrđe na posuđu - Čišćenje posuđa

Pojavila se hrđa na posuđu

Hrđa na posuđu se pojavila jer metalno posuđe niste osušili ili ste ga ostavili u vlažnim uvjetima. Hrđa se stvara u uvjetima vlage, no i pod utjecajem morske soli koje na obalnim područijima ima i u zraku zbog mora i isparavanja. Postoje mjesta u obalnom području gdje je koncentracija soli vrlo visoka kao što su Nin, Pag i Ston gdje se nalaze solane za proizvodnju i preradu morskih soli za domaćinstva i industriju.

Hrđa na posuđu nije poželjna pojava zbog hrane koja se priprema u posuđu pa je potrebno posuđe napadnuto hrđom očistiti prije nego se u njemu priprema hrana.

No, ne samo da se hrđa treba otkloniti zbog pripremanja hrane, hrđa se treba otkloniti jer će uništiti posuđe nakon nekog vremena i posuđe će postati neupotrebljivo jer će nastati rupe i oštećenja koja se više ne mogu popraviti. Također nije poželjno pripremati hranu u oštećenom posuđu jer će metali iz oštećenog posuđa doprijeti u hranu i tako će biti uneseni u ljudski organizam i mogu naštetiti ljudskom zdravlju.

Prirodna sredstva za uklanjanje hrđa na posuđu

U svom domaćinstvu zasigurno imamo prirodna sredstva kojima se može otkloniti hrđa na posuđu vrlo brzo i efikasno. Prirodna sredstva za uklanjanje hrđa na posuđu su soda bikarbona, sok od limuna, alkoholni ocat, kuhinjska sol, mineralno ulje, te običan krumpir. Niste vjerovali da imete neka od prirodnih sredstava u svom domu, no imate barem jedno od ovih sredstava pa možete pokušati ukloniti hrđu.

Soda bikarbona je poznata kao čistač mrlja različitog porijekla, no poznata je i da pomaže kod probavnih problema prilikom razgradnje hrane a soda bikarbona je i vrlo zdrava za ljudski organizam. Trebate samo napraviti pastu s malo vode i utrljati na mrljama hrđe na posuđu ili priboru za jelo te ostaviti da djeluje sat do dva sata, a zatim istrljati starom četkicom za zube.

Limunska kiselina kao i alkoholni ocat imaju slično djelovanje na hrđu, ako je mrlja tvrdokorna posuđe ili pribor ostavite preko noći u octu te idući dan istrljajte s mrežicom za suđe. Ako hrđa nije otišla u cijelosti ponovite postupak. Kuhinjska sol se također utrljava kao pasta, a krumpir i mineralno ulje se namažu na mrlju od hrđe i očste čistom mekanom krpicom.

Kemijska sredstva za uklanjanje hrđa na posuđu

Sol i uvjeti vlage kojem je posuđe ili kuhinjski pribor bilo izloženo stvorilo je slojeve hrđa na posuđu te takvo se ne može upotrebljavati za pripremu hrane. Ako se ne koristimo prirodnim sredstvima koje su koristile naše bake možemo potražiti u trgovinama i kemijska sredstva za uklanjanje hrđa na posuđu i kuhinjskom priboru.

Kemijska sredstva za uklanjanje hrđe mogu biti vrlo različita stoga kada nabavljate takva sredstva uvijek provjerite da li sredstvo odgovara za čišćenje posuđa i pribora koji se koristi za pripremu i konzumiranje hrane.

Naime, postoje kemijska sredstva koja se ne smiju primjenjivati na posuđu u kojem ćemo kasnije pripremati hranu jer koliko god čistili i ispirali uvijek mogu ostati čestice kemijskog sredstva koji može biti otrovan za ljudski organizam, te izazvati oboljenja i poremećaje probavnog sustava. Budite pažljivi s kemijskim sredstvima jer imajte na umu da čestice ostaju u pukotinama posuđa i po utjecajem topline će se rastaliti u hranu i dovesti do nepotrebnih komplikacija.


Tagovi: