Kako se riješiti gusjenica

Kako se riješiti gusjenica

Gusjenice u vrtu koje nanose štetu

Gusjenice koje se mogu nastaniti u vrtu su zapravo faza razvoja od ličinke do leptira, te u toj fazi gusjenica mogu nanijeti veliku štetu povrću, voću, cvijeću i zelenilu u vašem vrtu. U ovoj su fazi one vrlo agresivne zbog hranjenja jer se tada razvijaju i potrebna im je hrana zbog nezasitnog apetita. Od svih vrsta najnezasitnije su gusjenice kupusovog bijelca leptira koji se voli ugnijezditi u zelenom lisnatom povrću. Gusjenica se razvija iz položenih jajašca u ličinke, te se tokom svog razvoja hrani biljkama koje se nalaze u blizini gnijezda gusjenica. Najviše im odgovaraju biljke koje konzumiraju i ljudi.

Nekoliko je vrsta gusjenica koje se vole nastaniti u vrtovima naših krajeva, na primjer Lipov prelac koji je dlakava gusjenica koja ima narančaste pruge s crnom glavom koji napada voćke, a iz njega će se razviti noćni leptir. Kupusov bijelac koji može biti žute, crne i zelene boje uništavat će zeleno lisnato povrće, a izmet koji proizvodi vrlo je štetan za povrće. Jabučni savijač je blijedo roza gusjenica koja se hrani listovima voćki kao što su jabuka i kruška, a voli i njihove plodove. Cydia nigricana voli grašak i udubljuje rupe u mahuni i plodovima graška.

Kako tretirati gusjenice prirodnim putem

Prirodnim putem se gusjenica može otkoniti iz vrta na način da s rukavicama poberete gusjenice s biljaka i stavite ih u vruću vodu kako bi pomrle. No, nije dovoljno samo pobrati gusjenice koje su na vidljivim mjestima jer gdje god se gusjenica nalazi postoji i njihovo gnijezdo. A u gnijezdu se nalazi ostatak gusjenica koje također treba eliminirati jer će se i one širiti po povrću, voćkama, cvijeću i ostalim zelenim biljkama u vašem vrtu. Kako bi se riješili gnijezda potrebno je naoštrenim štapom ostrugati gnijezdo gusjenica i sadržaj gnijezda baciti u kantu tople vode u koju ste prethodno ulili malo sapuna.

Gusjenica se možete riješiti na prirodan način i prskanjem otopinom melase u koju se stavlja žlica melase, žlica deterdženta za suđe i litra tople vode, te ovom otopinom špricajte po biljkama. Druga vrsta otopine koja je prirodno sredstvo je na bazi češnjaka pri čemu će vam trebati tri režnja češnjaka zgnječena, žlica deterdženta za suđe, žlica biljnog ulja i litra vode, time također možete špricati biljke jer će ih otopina odbiti od biljaka.

Kako tretirati gusjenice kemijskim sredstvima

Gusjenice u vrtu možete tretirati i kemijskim sredstvima, insekticidima koje možete nabaviti u poljoapotekama. Nisu svi insekticidi opasni za ljudsko zdravlje već su prilagođeni da budu štetni za gusjenice i neštetni za ljude.

Insekticidi mogu biti kontaktni da uništavaju gusjenicu kada dođe u kontakt s tekućinom insekticida, ali i probavni kad se našpricaju listovi kojima se gusjenica hrani pojest će i insekticid i biti uništena. Insekticide je potrebno upotrijebiti odmah pri prvim znakovima pojave gusjenica kako one ne bi napale i plodove, a ne samo lišće povrća i voća.

Insekticidima se mogu tretirati i tla jer se i u tlu mogu skrivati gnijezda gusjenica. Postoje insekticidi na biljnoj bazi te su oni potpuno sigurni za biljke, plodove i ljudsko zdravlje. Ukoliko uz insekticide ručno pobirate ove napasti prije ćete se ih riješiti i vaše će povrće, voće i cvijeće u vrtu biti sigurno od ovih napasnika, iako se one razviju u prekrasne leptire ipak su štetočine.


Tagovi: