Kako napraviti juhu protiv ušiju, ličinki i ostalih nametnika

Kako napraviti juhu protiv ušiju, ličinki i ostalih nametnika

Ljuta juha protiv ušiju, ličinki i ostalih nametnika

Ljuta juha od koprive, ili juha protiv ušiju, ličinki i ostalih nametnika, je stara, ali učinkovita metoda za kontrolu štetočina poput ušiju, ličinki i drugih nametnika u vrtu. Ova prirodna metoda koristi svojstva koprive, biljke bogate hranjivim tvarima, ali i sastojcima koji djeluju na insekte. Kopriva sadrži tvari poput kiseline, eteričnih ulja i minerala koji djeluju na insekte. Kada se ova smjesa rasprši na biljke, ovi sastojci mogu djelovati kao prirodni insekticidi, odbijajući ili ubijajući štetne insekte poput ušiju i ličinki. Ova smjesa od koprive nije štetna za korisne insekte poput pčela i bubamara te je stoga ekološki prihvatljiva opcija za kontrolu štetočina u vrtu za razliku od komercijalnih opcija koje često sadrže veoma toksične sastojke u sebi. Međutim, preporučljivo je prije korištenja napraviti malo testiranje na manjem dijelu biljaka prije nego što krenete s opsežnijom primjene kako bi se osiguralo da biljke dobro podnose tretman i da nema neželjenih reakcija.

Ljuta juha – sastojci

Kada se priprema ljuta juha od koprive, prvi sastojak koji će Vam trebati je kopriva, a možete koristiti svježe ili sušene listove i stabljike koprive. Ako ćete koristiti svježu koprivu, kod branja koprive je bitno pažljivo rukovati. Koristite rukavice i obucite dugačku odjeću kako biste zaštitili kožu od iritantnih dlačica koje se nalaze na listovima koprive jer mogu izazvati svrab i iritaciju kože kod nekih ljudi. Potrebna je i voda za kuhanje koprive. Također će Vam trebati i posuda za kuhanje kako biste skuhali koprivu i vodu. Isto tako će Vam trebati i sito ili gaza za cijeđenje, a ona će se koristiti se za cijeđenje juhe nakon što je skuhana kako biste mogli odstraniti komade koprive i ostale nečistoće. Ovo su sastojci osnovni za pripremu ljute juhe od koprive koja se koristi kao prirodni insekticid u vrtu, a u sljedećem dijelu članka donosimo više informacija o tome kako se priprema ljutu juha od koprive.

Ljuta juha – recept

Kada se sakupili sve sastojke koji su Vam potrebni za ljutu juhu od koprive, možete započeti s pripremom. No, prije svega, trebate pripremiti koprive. Možete koristiti svježe ili sušene koprive. Ako koristite svježe koprive, obratite pažnju na rukovanje kako biste izbjegli kontakt s iritantnim dlačicama na listovima. Stavite koprive u posudu za kuhanje i prelijte ih vodom. Omjer koprive i vode nije strogo definiran, ali trebate dodati dovoljno vode da pokrije koprive. Stavite posudu na štednjak i pustite da smjesa zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru i pustite da se kuha 20 do 30 minuta. Nakon što je juha kuhana, uklonite posudu s vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Cijedite juhu kroz sito ili gazu kako biste odstranili komade koprive i ostale nečistoće. Pripremljena juha se može koristiti na nekoliko načina. Možete je raspršiti izravno na biljke pomoću raspršivača ili četkom, ili je koristiti kao temelj za pripremu drugih prirodnih sredstava za zaštitu bilja.


Tagovi: