Kako se riješiti celulita

Kako se riješiti celulita

Kako se riješiti celulita i zašto se on pojavljuje?

Celulit je danas, bez sumnje, jedan od vodećih problema s kojim se suočava gotovo svaka žena. Prema procjenama, između 86 do 98 % današnjih žena ima problem s nastankom celulita. I dok se nekada on smatrao simbolom bogatstva jer se pojavljivao samo kod žena koje više jedu i ne rade, danas je on među najrasprostranjenijim problemima. Da li je istina da on nastaje radi nebrige, lošeg stila života i manjka aktivnosti? Celulit se najčešće opisuje kao naslaga masnog tkiva. Nastaje najčešće na nogama, stražnjici, bokovima, trbuhu, rukama i prepoznatljiv je prema manjim udubinama ili čvorićima koji podsjećaju na koru naranče.

Nastaje radi nagomilane masnoće i toksina ispod kože, i upravo navedeno uzrokuje slabljenje vezivnog tkiva koje povezuje kožu i mišiće. Da bi znali kako se riješiti celulita, moramo znati što utječe na njegovo stvaranje. On se stvara radi utjecaja hormona, ponajviše estrogena. Hormoni daju čvrstoću i elastičnost našoj koži, reguliraju cirkulaciju krvi kao i limfe i isto tako pospješuju nagomilavanje masnog kao i vezivnog tkiva. Osim estrogena, u stvaranju te gomilanju celulita sudjeluju i hormoni poput katekolamina, inzulina, i tiroidni hormoni. Upravo radi navedenog pitanje kako se riješiti celulita je češće kod žena nego kod muškaraca.

Kako se riješiti celulita i kod koga će se celulit razviti?

Celulit se češće stvara kod žena nego kod muškaraca. Zašto? Radi sljedećih razloga: Hormonalnih promjena - Ove promjene donose slabljenje vezivnih tkiva oko stanica masti i dolazi do negativnog utjecaja na strukture koje su zadužene za održavanje elastičnosti kože. Naveden promjene nastupaju kod žena u dobi od 25 - 35 godina kada će estrogen prirodno opadati. Slabe receptori u krvnim žilama koje se nalaze na butinama te stražnjici i dolazi do manjka cirkulacije koja je povezana s dotokom hranjivih tvari, slabljenja proizvodnje kolagena, slabljenje kože i vezivnih tkiva.

Menstrualni ciklus - Navedeni ciklus također igra veliku ulogu u nakupljanju masnoća, jer će žensko tijelo prije mjesečnice ispuštati enzim koji je odgovoran za razbijanje stanica kolagena. Nakupljanje masnog tkiva - Žene po građi prirodno nakupljaju više masnog tkiva nego muškarci. Studije su pokazale kako muškarci bolje oksidiraju masno tkivo jer nema prsustva estrogena. Često se savjetuje da se u procesu kako se riješiti celulita odreknete masne hrane, više krećete, vodite bolju brigu o zdravlju, no da li to pomaže? Postoje mnogobrojni načini kako se riješiti celulita, no potrebno je strpljenje i održavanje određenog načina života.

Kako se riješiti celulita na jedostavan način?

Važno je naglasiti kako celulit nije samo estetski, već i zdravstveni problem. Ukoliko se navedene napasti želite riješiti prirodnim putem, tada je potrebno okrenuti novi list u svom svakodnevnom životu. Prehrana, redovita hidratacija i tjelovježba zajamčeno daju najbolje rezultate, no potrebna je dosljednost i održavanje. Kako se riješiti celulita? Prva stavka je prehrana. Iz prehrane bi trebali polako izbacivati slanu te masnu hranu, crveno meso, masnu ribu, punomasne mliječne proizvode, rafinirane proizvode, smanjiti unos ugljikohidrata, alkohol, gazirana pića.

U svakodnevnu prehranu trebali bi uvrstiti sirovo voće te povrće, namirnice koje su bogate kalijem i C vitaminom, ružmarin, ljutu papriku, maslačak i koprivu. Druga stavka u prirodnoj borbi protiv celulita je hidratacija. Dovoljan unos tekućine izlučuje iz tijela višak toksina koji se skladišti u masnome tkivu. Poželjno je da dnevno popijete barem dvije litre tekućine, ali da izbjegavate alkohol i pića s šećerom. Preporučuje se ispijanje čajeva, osobito od koprive ili zeleni čaj.

Treća stavka u procesu kako se riješiti celulita je redovita fizička aktivnost. Upravo je ova stavka najvažnija u borbi protiv celulita. Kardiovaskularne vježbe poput hodanja, trčanja, rolanja, vožnje bicikla, plivanja pridonose boljem sagorijevanju masti i tako se sprječava nastanak celulita. Preporučuje se svakodnevna vježba u trajanju od najmanje 45 minuta dnevno, do 4 x tjedno. Uz navedeno, možete koristiti i razne anticelulitne masaže ili kreme.


Tagovi: