Kako se razbuditi – savjeti za lakši početak dana

Ljepota i zdravlje

Kako se razbuditi - savjeti za lakši početak dana

Kako se razbuditi i započeti jutro?

Kako se razbuditi i na kvalitetan način započeti dan je pitanje koje si mnogi od nas postavljaju svakoga dana. Puno nas danas spada u kategoriju “noćne ptice” kako bi iskoristili svaki slobodan trenutak, no upravo ono rezultira s mukom ustajanja i odgađanje alarma do zadnjeg. Postoje i oni koji su zaljubljenici u jutro, oni koji jedva čekaju započeti dan sa svojim ritualima i uspješno prolaziti kroz novi dan. Koja je njihova tajna? Možda ima nešto s time da se vlasnici svih najbogatijih kompanija na svijetu dižu rano ujutro i imaju određene rutine.

Iako buđenje u rano jutro ne garantira poslovan uspjeh i bogatstvo, ono je bitno za postizanje određenih navika i rutina. Kako se razbuditi? Prvih 15 ak minuta nakon našeg buđenja su najteže minute. Naš mozak se također budi i privikava na novi dan, ovo stanje nazivamo inercija spavanja. Navedena inercija spavanja će raditi protiv nas tih prvih par minuta nakon buđenja jer upravo ona pomaže da ostvarimo ponovni san kada se probudimo. Ovo najbolje možete vidjeti u primjeru kada vas budilica naglo probudi i kada ste u stanju zbunjenosti.

Kako izbjeći navedeno stanje? Ono je prirodno stanje našeg tijela, ali kako bi ga izbjegli postavite svoj alarm barem 15 minuta prije nego bi ste se trebali ustati. Proljeće i ljeto su nabolje vrijeme za usvajanje novih jutarnjih rutina, razlog je taj što sunce ranije izlazi, dan ranije započinje i tijelo se lakše prilagodi procesu buđenja. Za početak najbolje je krenuti sa slušanjem svojeg tijela. Oko sat vremena prije spavanja ostavite sve obaveze po strani i nemojte se odupirati kada vam se tijelo lagano krene uspavljivati.

Kako se razbuditi i koje rutine uspostaviti?

Vanjsko i prirodno svjetlo će razbuditi naš mozak. Ako se dignete ujutro i ako je vani tmurno vrijeme, osim dizanja roleta ili povlačenja zavjesa upalite i svjetla u prostoriji. Po ustajanju iz kreveta ako imate balkon ili dvorište bilo bi poželjno malo izaći van, svjež zrak će vas lagano razbuditi i pokrenuti organizam za novi dan. Isto tako pri ustajanju možete otići pod tuš, ništa ne može bolje razbuditi od vode. Kako se razbuditi ovisi o tome kakvu rutinu želite uspostaviti. Najbolje bi bilo kreirati rutinu koja vas veseli. Prije nego se legnete navečer u krevet isplanirajte si 30 minuta jutra nakon ustajanja iz kreveta.

Možete popiti kavu i doručkovati, otuširati se i prošetati kućnog ljubimca, čitati vijesti i piti čaj. Dobro je u jutarnji raspored staviti stvari koje vas motiviraju. Kod buđenja je iznimno bitno imati barem jednu aktivnost koja će vas razbuditi bez previše razmišljanja dok vam mozak još nije najaktivniji. Mnogi će reći kako je odgovor na pitanje kako se razbuditi šalica crne kave ili čaja. I dok je istina da oba napitka djeluju na pospanost, ne bi ih trebali konzumirati odmah kao jutarnji šok na prazan želudac.

Pojedite prvo obrok koji se bogat proteinima, vlaknima i vitaminima i onda popijte šalicu napitka koji sadrži kofein kako bi imali kvalitetno gorivo za start dana. Ako vam jutra nisu užurbana možete po ustajanju otići odraditi trening, trening će vas ujutro razbuditi a navečer vas ranije potjerati u krevet. Ukoliko nemate ujutro vremena i ako imate stresni posao i puno obaveza, tada pokušajte pri ustajanju odvojiti par minuta za meditaciju. Samo 10 minuta dubokog disanja može umiriti um i tijelo.

Kako se razbuditi na brz način?

Jutro je najvažnije doba dana jer ono nam određuje izgled cijelog dana. Mnogi od nas radi užurbanog načina života nemaju vremena uzimati 30 minuta ujutro kako bi se kvalitetno razbudili i posvetili sebi. Što onda, kako se razbuditi na brz način? Postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći ako se trebate brzo razbuditi i ako trebate tijelo natjerati na suradnju što brže moguće. Zaboravite na šalicu kave ili crnog čaja ujutro, umjesto navedenih pića popijte čašu svježe iscijeđenog limuna. Vitamin C je najbolji izbor ukoliko vam treba brzo buđenje, osim toga poznat je kao i neprijatelj stresa.

Ako niste ljubitelj limuna, tada će čaša do dvije čaše vode također pomoći u procesu razbuđivanja. Stručnjaci tvrde kako bi vodu trebali piti odmah po buđenju kako bi dali organizmu znak da se pokrene. Pri ranom ustajanju uključite glazbu, pustite si omiljenu pjesmu ili neku ritmičnu glazbu koja će vas razbuditi. Dokazano je kako glazba djeluje na naše moždane valove.

Promjena jutarnjih aktivnost je isto poželjna, ukoliko vam je dosadila vaša sadašnja jutarnja aktivnost tada bi bilo poželjno da ju promijenite. Kao zadnju opciju naveli bi konzumacija kave koja je većini nas pod normalno ujutro. Kava bi trebala biti zadnja opcija ukoliko želite kvalitetan odgovor na pitanje kako se razbuditi. Zašto? Dugotrajna i česta konzumacija kave rezultirat će navikavanjem tijela na kofein, što znači da on više nema djelotvornost na razbuđivanje. Kavu bi bilo najbolje popiti na poslu kada već krenete s radom kako bi zadržali koncentraciju.

Tagovi: