Kako se radi prezentacija

Kako se radi prezentacija

Što je prezentacija

Prezentacija se radi u vrsti dokumenta power point zbog funkcija koji ovaj dokument ima jer je i kreiran upravo za prezentacije. Uz pomoć prezentacije se predstavlja neka tema, projekat, poslovni rezultati, novi proizvodi i sve što može poslužiti u svrhu informiranja u poslovnom okruženju. No, prezentacije se koriste i u druge svrhe kao što su medijske konferencije, diplomatska okupljanja, politički skupovi, zapravo svugdje gdje je potrebno publiku informirati o nekoj temi.

Prilikom izrade prezentacija uvijek treba imati na umu da se ona radi za druge i da drugim osobama treba na što jednostavniji način predstaviti tematiku koju predstavljate. Suhoparni tekstovi u puno redova vrlo brzo će zamoriti publiku i izgubit ćete njihovu koncentraciju. Jednako tako prezentacije se rade u svega nekoliko slideova ovisno o vremenu koje imate na raspolaganju.

Trebate voditi računa da li publika već ima neke informacije o temi, što bi moglo biti zanimljivo publici, što bi mogli naučiti iz vaše prezentacije, te što će ih držati zainteresiranima da budu fokusirani na ono što prezentirate.

Kako se radi prezentacija

Prezentacija treba biti strukturirana, sastoji se od tri dijela, uvoda, glavnog dijela i zaključka pri čemu glavni dio prezentacije treba trajati najdulje, a uvod i zaključak su vrlo kratki od svega par minuta. Uvod se treba sastojati od ključnih stvari o prezentaciji kako bi publika mogla povezati početak i glavni dio prezentacije. Zaključak prezentacije je završetak kojim se zaključuje glavna misao i svrha prezentacije.

Kod izrade prezentacija treba paziti na dizajn, koristite predloške no nemojte se previše baviti bojama, fontovima i slikama jer dizajn ne smije odvraćati pažnju publike već on treba biti jednostavan i biti podloga informacijama koje se prezentacijom daju. Tekst u prezentaciji treba biti kratak i zapravo nemojte pisati rečenice već pišite natuknice koje će vama biti podsjetnik dok držite govor, te si nikako nemojte dozvoliti da čitate sa slidea već pričajte priču od natuknica koje ste stavili u prezentaciju.

Slike koje ćete umetnuti u prezentaciju trebaju pojačati poruku koju želite dati publici, te trebaju biti povezane s temom koju prezentirate i slikom objašnjavate detalje koje nećete govoriti već će slika govoriti umjesto vas. Animacije treba koristiti umjereno, a kod slideova koje želite istaknuti upotrijebite animaciju. Tempiranje prijelaza između slideova je vrlo važno jer vaš govor treba biti usklađe s izmjenom slideova.

Kako se prezentira prezentacija

Kada ste sigurni da ste napravili kvalitetnu prezentaciju slijedeći osnovna pravila izrade prezentacije, imate tematiku koja će biti informativna i zanimljiva publici trebate se pripremiti. Mnogi ljudi koji trebaju prezentirati imaju tremu i strah tokom predstavljanja ispred publike koji je možda bezrazložan, no ipak je prisutan.

Koncentrirajte se na svoju tematiku jer to je vaše područje i tu vi vladate, a publika je tu da vas posluša. Na vama je da publiku držite budnom i obično kada ubacite neku šalu povezujete se s publikom i vaša prezentacija postaje zanimljiva. Budite sigurni u sebe i ono što pričate, te nemojte pričati brzo, pričajte razumljivo i izgovarajte riječi u cjelini, ako je potrebno između riječi napravite stanku od sekundu dvije kako biste dobili na važnosti onoga što govorite. Tonalitet vašeg glasa također može utjecati na važnost tematike, što ne znači da trebate vikati, nego kod važnijih stvari promijenite malo boju svog glasa i nemojte tokom cijele prezentacije pričati jednoličnim tonom.

Prezentacija će biti zanimljiva onoliko koliko ćete je vi kao govornik napraviti zanimljivom i nikako nemojte čitati tekst sa slideova, već nastojte pričati priču o tematici koju prezentirate.


Tagovi: