Kako se radi biskvit

Kako se radi biskvit

Biskvit kao podloga za torte i druge vrste kremastih kolača

Postoji više vrsta biskvita i svaka vrsta služi za posebnu namjenu. Biskvit kao podloga za torte i druge vrste kremastih kolača ili kao zaseban kolač, kao što su piškote i nije uvijek lako napraviti. Zato su vam potrebne kvalitetne namirnice, svježa jaja iz organskog uzgoja, dobar recept, kuhinjska vaga i ostala mjerna pomagala (menzure i slično), masnoće i drugi dodaci prema receptu, vješte i umješne ruke, odvojeno miksanje bjelanjaka i žumanjaka i prava temperatura pečenja.

Najjednostavniji je vodeni biskvit, mjeri se prema količini jaja, koliko jaja, toliko žlica vode, šećera i brašna, uz dodatak praška za pecivo. Prvo umutite snijeg od bjelanjaka, posebno umutite žumanjke, dodate prvo šećer, zatim dodate snijeg, vodu, brašno, malo soli i prašak za pecivo. Izlijte smjesu u kalup za biskvite i pecite na 180°C oko 15 minuta, kada se počne odvajati od zidova kalupa pečeno je iako uvijek možete probati sa suhom čačkalicom je li doista tijesto pečeno, kad ju zabodete mora ostati suha ako je pečeno.

Biskvit svojim sastavom mora odgovarati namjeni

Ima mnogo vrsta biskvita i skoro svaki slastičar ili domaćica imaju neki svoj tajni recept koji ljubomorno čuva. Biskvit svojim sastavom mora odgovarati namjeni, ne smije se mrviti, pucati, padati pri pečenju, mora imati odmjerenu količinu masnoće ili biti suh i bez masnoće. U đenoveškom biskvitu se miješaju cijela jaja sa šećerom i malo soli, dodaju se oštro brašno i škrob, dio brašna se može zamijeniti kakaom u prahu i dodaje se rastopljeni maslac.

Tajna chiffon biskvita su jaja, šećer, ulje, voda, brašno i prašak za pecivo kojeg nema u đenoveškom biskvitu. Piškote se prave od franccuskog biskvita koji ne sadrži masnoću, bjelanjci i žumanjci se mute ili miksaju odvojeno, bez masnoće je vrlo suh i prozračan. Biskvit s orašastim plodovima je omiljen jer je vrlo sočan od masnoća orašida, pa mu ni ne treba dodavati masnoće, bjelanjci i žumanjci se miksaju odvojeno, a dodaje se vrlo malo ili u ponekim receptima čak ni malo brašna.

Moguće je napraviti i biskvit bez jaja

Znamo za biskvite sa makom, rogačom, limunom, biskvite od pšeničnog, kukuruznog, integralnog ili bilo kojeg drugog brašna, no, moguće je napraviti i biskvit bez jaja. Osnovni recept bi bio 2 čaše zobenih pahuljica, jedna čaša pšeničnih klica, jedna čaša brašna, dvije čaše ribanih jabuka, pola čaše ulja, jedna čaša namočenih grožđica, prašak za pecivo, malo soli, čaša meda ili slada, pola čaše sirupa od jabuka ili tri čaše jabučnog soka bez šećera, žličica cimeta, malo stevije i vode ili mlijeka po potrebi.

Ovaj biskvit je lako napraviti, sve suhe sastojke pomiješajte u posudi za miksanje, dodajte grožđice, ulje i naribane jabuke i promiješajte, pomiješajte sve mokre sastojke u slatku tekućinu i dodajte je suhim sastojcima uz miješanje. Smjesa se mora lako izliti u kalup za pečenje, ako je pregusta dodajte mlijeka ili vode koliko je potrebno. Debljina izlivene smjese neka bude 1 - 2 prsta, peče se na 200°C 30 - 45 minuta.


Tagovi: