Kako se računa postotak

Zanimljivosti

Kako se računa postotak

Kako se računa postotak i u čemu nam njegovo računanje može pomoći?

Svatko od nas je naučio kako se računa postotak na satovima matematike. Matematika je često bila najomraženiji predmet u školskom obrazovanju, no isto tako i jako korisna. Iako je velika većina nas govorila “Kada ću ovo ikada primijeniti u životu” na matematici, postotci su nam itekako korisni. Kada znamo kako se računa postotak ono nam uvelike može olakšati izračune koji su vezani za svakodnevne financijske obveze, za izračune poreza, plaće, mirovina ili financijskih usluga koje nudi banka.

Kada znate izračunati postotak, znate kako se procjenjuju rizične investicije. Kada znate kako se računaju postoci, tada uvijek znate kako možete dobro uložiti i kako možete uštedjeti. Koliko nam postoci mogu pomoći u svakodnevnom životu? Računanjem postotka možemo vidjeti koliko prihoda trošimo na benzin, špeceraj, račune, stanarinu, kredit i ostale obveze. Njegovo računanje nam može pomoći da uvedemo reda u naš kućni budžet i da krenemo štedjeti. Postoci nam uvelike mogu pomoći kod upravljanja financija i troškova.

Kako se računa postotak uz pomoć matematičke formule?

Postoje dva načina kako možemo računati postotak. Prvo vam je potreban određeni postotak broja, taj postotni broj možemo pretvoriti u konkretni broj ako ga želimo izračunati. Isto tako, postotak možemo izračunati ako znamo jedan ili dva broja. Što računamo s postotkom? Pomoćnu njega računamo, izražavamo odnos između dva broja ili isto tako veličine, dobivamo omjer jednog broja ili veću/manju količinu u odnosu na iznos. Jednostavnije objašnjeno, razlomak će nam predstaviti postotak. Kako se računa postotak?

U brojnik ćemo staviti količinu koja će predstaviti dio nazivnika ili neku promjenu s obzirom na sami iznos u nazivniku. U primjeru, ako želite izračunati koliko će količina od 3 iznositi u ukupnoj količini od 200, tada ćemo u brojnik razlomka staviti 3, u nazivnik 200. Dijelimo 3 s 200 i dobivamo 0,015. Dalje, 0,015 pomnožimo sa 100 i dobivamo broj postotnih poena – 1,5 %. Ukratko, količina od 3 u ukupnoj količini 200 na kraju čini 1,5%. Kako se računa postotak se svodi na ovu veoma jednostavnu formulu. Isto tako, ako ne želite koristiti ovu metodu računanja, jednostavno izvadite kalkulator i napišite određeni broj i stisnite %.

Kako se računa postotak margine u kladionicama?

Ukoliko ste zaljubljenik u klađenje, onda znate kako se računa postotak. Cijeli sustav ponuda parova i koeficijenata u klađenju je kreiran prema matematičkim šansama i postotku mogućeg ishoda nekog sportskog događaja. Mnogi u sportskom klađenju žele zaraditi, a to je gotovo nemoguće ako ne znate kako se računa postotak margine. Navedeni postotak će se razlikovati od kladionice do kladionice, i što je sama margina veća, to su veće i šanse za dobitak. Kako možemo izračunati postotak margine i osigurati si dobitak uz matematičku formulu?

Uzmimo za primjer teniski meč u kojem sudjeluju dva dobra igrača A i B. Ovo bi značilo da oba igrača imaju jednaku šansu za pobjedu. 1 / koeficijent igrač A i 1/ koeficijent igrač B. 100 – 100 će nam dati iznos margine u samim postotcima. Idealna situacija bi nam donijela koeficijent 2 na oba igrača. Kada bi koristili prethodno navedenu formulu dobili bi iznos koji bi iznosio 0%, što znači da sama kladionica neće imati prednosti nad igračima. Realno, margine mogu biti veće ili manje, ovisno o mjestu klađenja. Zato, koristeći koeficijent iz utakmice i navedenu formule možete izračunati postotak margine u svakoj kladionici.

Tagovi: