Kako se proizvodi šampanjac

Kako se proizvodi šampanjac

Svi vole pjenušava vina, kako se proizvodi šampanjac

Kao što ugljični dioksid pravi mjehuriće, odnosno rupe u siru, na isti način stvara i mjehuriće u vinu. Svi vole pjenušava vina, kako se proizvodi šampanjac mnogi ne znaju, što ih ne sprječava da ga vole i uživaju u njemu. Naime, vino mora proći drugo, naknadno vrenje u boci, tijekom tog drugog vrenja razvija vlastiti ugljični dioksid koji onda prilikom otvaranja boce stvara kristalne mjehuriće. Šampanjac je dobio ime po francuskoj pokrajini Chamagne i zaštićenog je porijekla.

Iako imaju isti ili sličan okus, ostala pjenušava vina se smiju zvati samo pjenušac. Kako se proizvodi šampanjac prirodnim putem je poznato, ali na tom tragu su napravljeni i mnogi umjetni pjenušci koji se dijele na pjenušce, bisere i gazirana vina. Svi tipovi se proizvode na različiti način, pod različitim tlakom ugljičnog dioksida (CO2) u bocama. Naknadno drugo vrenje u bocama može biti spontano ilipotaknuto nekim kvascima, a boce treba svaki dan okretati i često pucaju.

Kako se proizvodi šampanjac na industrijski način

Klasična metoda proizvodnje šampanjca je nastala u benediktinskoj opatiji Hautviller, a razvio ju je slijepi redovnik Dom Perignon, ali je to skupa metoda i traži puno vremena, truda i prostora, jer svaku bocu tijekom nekoliko mjeseci treba protresti, okrenuti za nekoliko stupnjeva i tako sve dok talog ne dođe do grlića boce iz kojeg će otvaranjem izletjeti zajedno s malo vina. To je skup postotak, pa je kako se proizvodi šampanjac na industrijski način bio pravi spas.

Kako se proizvodi šampanjac po metodi Charmat koja je tako nazvana po svom pronalazaču, je put u proizvodnju većih količina pjenušca, uz malo rada i minimalne gubitke, što je zapravo početak industrijske proizvodnje šampanjca. Veliki čelični tankovi se pune vinom pod velikim pritiskom, a ova metoda je i pojeftinila pjenušce i učinila ih dostupnima širim slojevima, ne samo imućnima. No, poznati brendovi su i dalje na visokoj cijeni, bilo da su ih stvorili pojedinci ili ugledne vinarije.

Kako se proizvodi šampanjac i kako napraviti vlastiti pjenušac

Pjenušac dobiven prirodnim putem se razlikuje sporijim otpuštanjem ugljičnog dioksida pa se duže pjenuša u kristalnim čašama i duže vas pecka po jeziku. Kako se proizvodi šampanjac i kako napraviti vlastiti pjenušac proučavaju i eksperimentiraju svi ozbiljniji vinari, ali i vinari hobisti. Sve što trebate je zdravo zrelo grožđe, mošt bi mora sadržavati od 18 - 20 % šećera da bi se dobilo vino sa 11 - 12 alkohola i 8 grama kiseline po litri.

Kako se proizvodi šampanjac, po cijeđenju mošt se sumpori, taloži 10 - 12 sati, bistri i na kraju ulijeva u drvene bačve za vrenje koje se odvija na 15 - 20 stupnjeva celzijusa (2 - 3 tjedna). za hladnu stabilizaciju vina je potrebno nekoliko dana na - 5 stupnjeva celzijusa. U prvoj godini je potrebno pretakanje, povremeno sumporenje i bistrenje, a za drugo vrenje se dodaje u vinu razmnoženi vinski kvasac sa šećernim sirupom i na kraju se šampanjizirano vino rastoči u boce.


Tagovi: