Kako se pravi sok od bazge recept

Kako se pravi sok od bazge recept

Prije pojave industrijskih sokova sok od bazge je bio broj jedan

Stari narodi su bazgu smatrali najljekovitijom biljkom na zemlji. Vjerovalo se da će bolestan čovjek koji prespava pod bazginim drvetom drugi dan ozdraviti. Prije pojave industrijskih sokova sok od bazge je bio broj jedan, jedinstvene arome i okusa obojio je djetinjstva mnogih generacija. Zapravo, od bazge se priprema sirup od kojeg razrjeđivanjem dobijemo sok. Ima puno načina i receptura za pripremu bazginog sirupa, kao da je svaka kuća imala neke svoje trikove i tajne za pripremu.

Važno je cvjetove bazge brati za sunčanog vremena, na mjestima daleko od benzinskih isparenja i ostalih zagađenja i važno je brati potpuno rascvjetale cvjetove ako želite da vaš sok od bazge sačuva taj karakteristični i opojni miris. Trebate određenu količinu bazginih cvjetova, šećera, vode, limuna, neki dodaju i naranče, limunsku kiselinu i još i konzervans. E sada, neki dodaju sve to, neki samo limune, ne i naranče (za boju i aromu), a konzervans ne dodaju svi.

Najbolji omjeri sastojaka za sok od bazge

Najbolje od svega da za pripremu sirupa o bazge ne trebate kuhinjsku vagu, određen broj cvjetova potapate u određenu količinu vode, kojoj dodajete određenu količinu šećera, određeni broj komada limuna, naranči, limunske kiseline i konzervansa. Najbolji omjeri sastojaka za sok od bazge je onaj baziran na receptu za jednu litru sirupa od bazge. Deset cvjetova bazge potopite u jednu litru vode u koju ste dodali vrećicu limunske kiseline i jedan nešprican limun izrezan na kriške.

Dobro promiješajte sve i pustite da odstoji preko noći (24 sata), nakon toga procijedite i dodajte jedan kilogram šećera, dobro promiješajte i pustite da odstoji 24 sata, ali miješajte povremeno da se šećer rastopi. Nakon 48 sati sirup od bazge je već spreman i možete ga razrijediti i svojoj djeci natočiti prvi sok od bazge. Ako želite pripremiti veće količine sirupa množite osnovne količine, u 10 litara vode ide 100 cvjetova bazge, 10 kilograma šećera, 10 limuna, jednostavno je.

Sok od bazge se smatra ljekovitim

Cvjetovi bazge imaju antivirusno, antibakterijsko, antioksidativno i protuupalno djelovanje i pomažu u jačanju imuniteta. Sok od bazge se smatra ljekovitim kod infekcija grla i dišnog sustava, kod astme, odličan je laksativ, potiče probavu, pomaže kod mršavljenja, kod peludnih alergija, koristan je kod gripe i prehlade. Ako ste ubrali više cvjetova bazge, višak osušite za čaj, u osušenom obliku bazgu treba potrošiti unutar 12 mjeseci, ako osušeni cvjetovi počnu tamniti, bacite ih više nisu dobri za upotrebu.

Ako ste nabrali više bazge nego što vam treba za sok od bazge, možete pohati cvjetove, a i čaj od bazge ima jednako djelovanje, a možete ga kuhati od svježih i osušenih cvjetova. Dobro osušene cvjetove bazge možete samljeti u mlincu za kavu i bazgin prah možete koristiti za čaj, tako da žličicu praha razmutite u šalici kipuće vode, kada se slegne možete piti. Čaj od bazge potiče znojenje što kod gripe ili prehlade donosi brzo olakšanje i ubrzava oporavak.


Tagovi: