Kako se pravi sok od bazge

Kako se pravi sok od bazge

Sok od bazge - recept

Bazga je listopadni grm ili manje stablo koje se često nalazi u umjerenim i subtropskim područjima diljem svijeta. Ova biljka ima bogatu povijest korištenja u kulinarstvu, tradicionalnoj medicini i folkloru. Cvjetovi bazge su jedan od najprepoznatljivijih dijelova biljke. Obično se pojavljuju u proljeće i ljeto, grupirani u velike cvatove. Cvjetovi su bijele boje, aromatični i privlače brojne insekte, poput pčela i leptira. Osim što su estetski lijepi, cvjetovi bazge imaju i mnoga korisna svojstva. Mogu se koristiti za pripremu osvježavajućih napitaka kao što je sok od bazge ili čaj od bazge. Sok od bazge je popularan diljem svijeta, a cvjetovi se mogu koristiti i za aromatiziranje vina ili izradu likera. Kasnije tijekom sezone, bazga proizvodi plodove tamnoplave boje koji su jestivi i nutritivno bogati. Plodovi bazge su puni antioksidansa, vitamina C i drugih hranjivih tvari. Mogu se jesti svježi ili ih možete koristiti za pripremu džemova, marmelada, kompota ili drugih slastica. Neki ih čak koriste i za izradu vina ili rakije. Cvjetovi bazge sadrže brojne korisne spojeve, uključujući flavonoide, tanine i eterična ulja, koji imaju protuupalna, antimikrobna i diuretska svojstva. Sok se često koristi za ublažavanje prehlade,

Sok od bazge - sastojci

Kako biste pripremili sok od bazge, trebati će vam određeni sastojci. Glavni sastojak soka od bazge su naravno cvjetovi bazge. Potrebna je određena količina svježih ili sušenih cvjetova bazge. Oko 40 cvjetova obično je dovoljno za manju količinu sirupa. Sljedeći sastojak je šečer. Šećer se obično koristi kao osnovni zaslađivač za sok od bazge, ali možete koristiti i med za dodatni okus i nutritivnu vrijednost. Potrebna je i voda za kuhanje cvjetova i pripremu soka. Limun se ponekad dodaje soku od bazge radi dodatne kiselosti i svježeg okusa. Također pomaže u očuvanju boje soka. Ovi su sastojci osnovni za pripremu tradicionalnog soka od bazge, ali recepti se mogu razlikovati. Kod nekih recepata za pripremu soka od bazge mogu se koristiti dodatni sastojci kao što au limunska kiselina, voće ili dodatni začini kako bi se stvorio drugačiji okus soka. Neovisno koji recept koristite, bitno je se pridržavati uputa kako biste dobili željeni rezultat.

Sok od bazge - priprema

Za sok od bazge, od sastojaka će vam trebati 40 cvjetova bazge, 1 kg šećera, 1 limun i 1,5 litre vode. Prvo, uberite cvjetove bazge. Isperite cvjetove pod hladnom vodom da uklonite eventualne nečistoće ili insekte. Stavite vodu u veliki lonac i dovedite do vrenja. Kad voda prokuha, dodajte cvjetove bazge i kolutiće limuna. Smanjite vatru i pustite da cvjetovi bazge lagano kuhaju u vodi oko 30 minuta. Nakon što je tekućina upila okus cvjetova bazge, procijedite ju kroz fini cjedilo ili gazu kako biste uklonili cvjetove i limun. Vratite tekućinu u lonac i dodajte šećer. Na laganoj vatri, kuhajte sirup dok se šećer potpuno ne otopi, povremeno miješajući. Nakon što se šećer otopi, pustite da se sok lagano kuha još 5 do 10 minuta kako bi se zgusnuo. Maknite sok od bazge s vatre i ostavite ga da se ohladi. Kad se sok ohladi, ulijte ga u staklene boce.


Tagovi: