Kako se pravi francuska salata

Kako se pravi francuska salata

Klasična, originalna, kalorična i neizostavna francuska salata

Možda je svoje ime sačuvala baš zato što nema nikakve veze sa Francuskom. Nije se udomaćio naziv ruska salata iako je izmišljena u Rusiji. Izmislio ju je Belgijanac u tuđoj zemlji, a ime je dobila po trećoj zemlji, baš intrigantno. Nekada su se domaćice takmičile u tome čija će biti bolja, čija je klasična, originalna, kalorična i neizostavna francuska salata za blagdane najbliža originalnom receptu iako je zapravo taj recept bio i ostao tajna.

Poznat chef Lucien Olivier belgijskog porijekla je 1860 godine u poznatom moskovskom restoranu Hermitage po tajnom receptu napravio raskošnu salatu koja u tražilicama nalazi pod nazivima "Olivier salad", "russian salad", a nema nigdje objašnjenja kako je ruska salata postala francuska salata. Zanimljivo je da je Belgijančeva salata u originalnoj verziji sadržavala zelenu salatu, zrna soje, kapare, tvrdo kuhana jaja, kisele krastavce, teleći jezik, jastoga, kavijar, čini se kao da je poznati chef prraznio smočnicu i napravio nešto veličanstveno.

Francuska salata i ruska salata su dvije različite salate

Danas ima mnogo različitih recepata za pripremu francuske salate, satko ima neku svoju verziju, ali za početak treba naglasiti, francuska salata i ruska salata su dvije različite salate, francuska je bez mesa, ruska je obavezno s mesom, a i drugi sastojci variraju od recepte do recepta. Zrna soje su u evropskoj verziji zamijenjena graškom, postoje recepti u koje ide krumpir i recepti bez krumpira, recepti sa jajima i bez jaja, sa majonezom i bez majoneze.

Francuska salata u koju dodajete na kockice narezanu šunku postaje ruska salata. Ne zna se tko je uveo dodavanje jabuke, celera, avokada, rotkvica, kao ni tko je smislio vegetarijansku, vegansku, fitness francusku salatu, ali svi ti novi recepti ravnopravno supostoje uz klasičnu francusku salatu ili rusku salatu ako dodajete bilo kakvu vrstu mesa. No, u svim vezijama danas se razlikuje i priprema od svježeg povrća ili od od gotovih smrznutih mješavina povrća za farancusku salatu što skraćuje vrijeme pripreme francuske salate.

Francuska salata na klasični način

Potrebno vam je 5 - 6 krumpira srednje veličine, 3 - 4 mrkve, šalica graška, 3 - 4 kisela krastavca, 3 - 4 tvrdo kuhana jaja, dvije žlice kiselog vrhnja, žlica limunovog soka, žličica senfa, sol, papar i majoneza da to sve poveže. Francuska salata na klasični način je temeljni recept, ostalo su varijacije na temu, neki koriste majonezu bez jaja, ali i smjesu bez tvrdo kuhanih jaja, neki dodaju i pola žličice naribanog hrena, na kockice narezan tofu ili čak mozzarellu.

Kada se priprema francuska salata od smrznute mješavine za francusku držite se preporučenog vremena za kuhanje, jer će vam se kockice krumpira skašiti ako mješavinu prekuhate. Sa gotovom mješavinom za francusku salatu za sjeckanje vam ostaju samo kiseli krastavci i tvrdo kuhana jaja eventualno jabuka, rotkvice ili neko drugo povrće koje dodajete radi osvježenja salate, koja je zbog majoneze dosta kalorična i teška. No, na tržištu ima i majoneze bez jaja, a ima i recepata za francusku bez majoneze.


Tagovi: