Kako se pravi fil za burek

Kako se pravi fil za burek

Različiti fil za burek na turski, bosanski i balkanski način

Burek svojataju mnoge zemlje i regije i svaka tvrdi da je njihov burek najbolji i još k tome i originalan. Čak se zbog toga susreće i različiti fil za burek na turski, bosanski i balkanski način iako se većina slaže da je to originalno tursko jelo. U cijeloj regiji samo bosanski burek ima titulu originalnog, a svi ostali zaljubljenici u to jelo se kunu da je njihova verzija bureka bolja od originala, kao i okolne zemlje.

U razdoblju starinskog ruralnog načina života, svinjokolja je bila događaj koji je bio priprema za zimu. Veliki posao u kojem je sve trebalo biti obavljeno u jednom danu, pa su svi radili raspored svinjokolja da bi svi mogli pomagati jedni drugima. Za doručak se jela dinstana svježa svinjska jetra sa sitno kosanim češnjakom, za ručak gulaš i obvezni burek s mesom. Glavna kuharica bi iz korita sa gotovom i začinjenom smjesom za kobasice "ukrala" poveći grumen za fil za burek, u koji ništa više nije dodavala.

Fil za burek od vučenog tijesta, takozvanih jufki

Motani ili savijani burek se još uvijek povezuje uz originalni bosanski burek, a na isti način se rade i buredžici ili mali bureci. Fil za burek od vučenog tijesta, takozvanih jufki, podrazumijeva da ćete sami mijesiti tijesto i razvlačiti tijesto, posuti filom, zarolati i saviti u kolut. Potrebno vam je kilogram glatkog brašna, žlica soli, 1 - 2 žlice ulja, dvije čaše vode, ako mijesite mlakom vodom. Umijesite glatko tijesto, razdijelite na tri kugle, nauljite ih i pokrijte da malo odstoje.

Dok se tijesto odmara, da bi ga lakše razvlačili, napravite fil za burek od kilograma junećeg (janjećeg, svinjskog, ovčjeg, miješanog) mesa na koje sitno na kockice narežite dvije glavice luka, dodajte soli i papra po želji i pola čaše vode. Fil dobro umijesite i počnite razvlačiti tijesto od sredina prema krajevima. Orežite zadebljane krajeve, nauljite tijesto, rasporedite fil, zarolajte, te smotajte u kolut u tepsiju, poškropite uljem odozgo i pecite na 220°C oko 45 minuta.

Kako koristiti fil za burek od kupljenih kora

Neki preprže luk na masnoći, dodaju faširano meso i sve zajedno preprže, ohlade i teko onda počinju pripremu bureka, no to nije potrebno činiti, meso nije potrebno dva puta peći. Domaćice koje nisu vješte razvlačenju jufki misle da ne mogu pripremati burek, što također nije istina. Evo kako korisiti fil za burek od kupljenih kora, prije svega ipak prodinstajte luk i meso, jer se burek od kupljenih kora brže ispeče, što znači da se kraće peče.

Na dno tepsije stavite cijelu koru, poškropite je ulje, rasporedite fil za burek, slažie tako sve dok ne potrošite sve kore i sav fil. Zadnja mora biti kora koju također trebate poškropiti uljem. Pecite 30 - 40 minuta na 180°C. Pred kraj pečenja dobro je burek od kora, kao inaj savijani politi ključalom vodom u kojoj ste zavreli malo soli i masnoće, za finu, ne pretvrdu koricu. Neki u fil dodaju sodu bikarbonu, namočeni kruh, pa čak i krušne mrvice, ali ni to nije potrebno činiti.


Tagovi: