Kako se pravi čobanac

Kako se pravi čobanac

Čobanac - recept

Čobanac je tradicionalno jelo koje potječe iz Slavonije, a popularno je diljem zemlje. Ovo ukusno jelo karakterizira bogat okus i miris, a sastoji se od barem 2 do 3 različite vrsta mesa, najčešće junetine ili ovčetine, te povrća, začina i paprike. Prvobitno, čobanac se pripremao na otvorenom plamenu, na tradicionalan način, u velikim kotlićima ili loncima koji su se koristili za pripremu hrane na otvorenom, često u ruralnim područjima. Taj način pripreme dao je čobancu specifičan okus i miris, koji se do danas očuvao kao prepoznatljiv znak ovog jela. Glavni sastojci čobanca su meso, obično junetina ili ovčetina, te povrće poput luka, paprike, češnjaka i rajčice. Začini poput crvene mljevene paprike, soli, papra te ponekad i ljute paprike ili čilija daju mu karakterističan okus i ljutinu. Jelo se tradicionalno dugo kuha na laganoj vatri kako bi se meso polako krčkalo i razvijalo bogatstvo okusa. Često se priprema za posebne prigode poput obiteljskih okupljanja, proslava ili manifestacija na otvorenom.

Čobanac - sastojci

Kako biste napravili čobanac, trebate pripremiti sve potrebne sastojke. Glavni sastojak je meso, a koriste se 2 do 3 vrste mesa. Najčešće se koristi junetina ili ovčetina, ali možete koristiti i kombinaciju različitih vrsta mesa kao što su govedina, svinjetina ili janjetina. Meso se obično nareže na kockice ili komade srednje veličine. Sljedeći sastojak je luk koji se na sitno nasjecka. Crvena paprika u prahu je ključni sastojak koji daje čobancu karakterističnu boju i okus. Također se može dodati i svježa paprika, narezana na kockice. Umak od rajčice ili svježe rajčice koje su oguljene i nasjeckane dodaju se kako bi se čobanac zgusnuo i obogatio okusom. Također se dodaje i sitno nasjeckani češnjak radi okusa i arome. Osim luka, često se dodaju i druge vrste povrća poput mrkve, celera ili krumpira, koje doprinose bogatstvu okusa i teksture jelu. Kako biste mogli popržiti luk i meso, trebati će vam ulje ili maslac. Od osnovnih začina će vam trebati sol, papar i vegeta, te možete dodati i druge začine ovisno o tome kakav okus želite postići. Za kuhanje čobanca možete koristiti vodu, temeljac ili vino.

Čobanac - priprema

Od sastojaka će vam trebati 800 g kombinaciju mesa, 2 velika luka, 2 crvene paprike, 4 režnja češnjaka, 2 velike rajčice, 2 velike mrkve, 2 krumpira, 2 žlice crvene mljevene paprike, 1 žlica vegete, 1 žličica soli, 1/2 žličice crnog mljevenog papra, 2 žlice ulja, 500 ml goveđeg temeljca ili vode. Zagrijte ulje u velikom loncu ili kotliću na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte meso u lonac i pržite ga dok ne poprimi smeđu boju sa svih strana. Dodajte nasjeckani češnjak i crvenu papriku te miješajte još nekoliko minuta. Ubacite rajčicu, mrkvu, krumpir, crvenu papriku u prahu, vegetu, sol i papar te dobro promiješajte. Polako dolijte temeljac ili vodu tako da prekrije sve sastojke u loncu. Smanjite vatru na nisku i pustite da se čobanac krčka poklopljen oko 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući. Ako je potrebno, dodajte još tekućine tijekom kuhanja ako primijetite da je čobanac prethodno previše zgusnut. Nakon što je meso mekano i povrće kuhano, provjerite okus i po potrebi dodajte više soli ili začina. Poslužite toplo.


Tagovi: