Kako se kuha artičoka – Pripremanje i kuhanje artičoke

Kako se kuha artičoka - Pripremanje i kuhanje artičoke

Artičoka u kuhinji

Artičoke imaju brojne ljekovite kao i nutritivne prednosti. Pune su antioksidansa, obiluju vlaknima i vitaminima C i K, mineralima poput fosfora, magnezija, kalija te željeza. Riječ je o veoma zdravom povrću koje je najukusnije ako se kuha na pari, priprema na roštilju ili se pirja. Većina od nas svakodnevno prolazi pored njih tijekom kupnje, misleći kako je njihova priprema komplicirana radi oblika, no njihova priprema je itekako jednostavna. Artičoka je trnovito povrće koje je prepoznatljivo po svom cvjetnom izgledu.

Na Mediteranu raste preko stotinu godina, i smatra se među najstarijim povrćem našeg podneblja. Zašto je poželjno konzumirati artičoke? Artičoka je poznata po tome što regulira krvni tlak, snižava šećer i poboljšava rad i zdravlje probave i jetre. Studije su pokazale kako njena redovita konzumacija može pomoći u snižavanju lošijeg kolesterola i povećanju dobrog. Zašto bi trebali razmotriti pripremu i konzumaciju artičoke? Osim što može stajati dulje od ostalog povrća, ona je također veoma jednostavna za pripremu.

Kako se kuha i jede artičoka?

Kuhanje artičoke nije zahtjevan proces, no mnogi ga se vole kloniti radi misli kako je jednostavnije kupiti konzervirane ili unaprijed pripremljene. Kako se pravilno kuha artičoka? Recept je sljedeći: Priprema - Artičoku prije kuhanja dobro operite, uklonite žilavije listove, odrežite bilo kakve tamnije mrlje kao i tvrđe dijelove mahuna. Očišćenu ćete ju staviti u lonac u koji ćete uliti dovoljno vode da prekrije plod. Vodu je potrebno malo posoliti i zatim staviti na vatru. Kada voda proključa, bitno je smanjiti vatru i nastaviti kuhanje otprilike 20 minuta (vrijeme kuhanja može ovisiti o samoj veličini artičoke).

Za provjeru kuhanosti probajte povući list s donjeg dijela biljke. Ako se ono lako kida i ako je mekan, tada je artičoka kuhana. Kuhanu artičoku potrebno je izvaditi iz vode, i okrenuti naopačke kako bi se ocijedila. Kako se jedu kuhane artičoke? Obično se kuhane artičoke poslužuju jedna po osobi, i to uz dodatak rastopljenog maslaca ili s limunovim sokom. Naravno, na nju se mogu staviti i razni začini. Listovi se trgaju i zatim se umaču u odabrani umak.

Posluživanje artičoka

Postoje mnogobrojni recepti kao i načini pripreme artičoka. U našem podneblju artičoka se najradije kuha i zatim poslužuje kao samostalno jelo uz određeni umak, ili kao dodatak/prilog glavnome jelu. Da li su artičoke jednostavne za konzumaciju? Da. Njihovi listovi se nakon pripreme kidaju s jezgre, umaču u umak i provlače kroz zube kako bi pojeli mesnati dio. Na kraju možemo i pojesti i samu jezgru artičoke uz pomoć vilice i noža ukoliko je ona dovoljno mekana. Uz što je najbolje poslužiti artičoku? Posluživanje ovisi o načinu pripreme.

Iako se artičoke dobro slažu s mnogobrojnim namirnicama, ipak postoje određene strukture i određeni okusi koji se mogu savršeno nadopunjavati. Artičoke se najbolje slažu s raznim umacima za umakanje koji su rađeni na bazi maslaca. Navedeno obogaćuje sami okus artičoke i dobiva se dojam glavnoga jela. One se također mogu savršeno uklopiti u jela s rižom ili tjesteninom, gdje će se pronaći u očišćenom i rezanom obliku. Radi svojeg okusa mogu biti i savršen dodatak povrtnim salatama koje su obogaćene sirom. Artičoke su oduvijek bile kraljice mediteranske kuhinje, što znači da se one mogu savršeno nadopunjavati s bilo kojim mediteranskim jelom.


Tagovi: