Kako se jede avokado

Kako se jede avokado

Zreli avokado zdrava i ukusna namirnica

Avokado potječe iz Južne i Srednje Amerike i još su narodi Maja i Inka dobro poznavali ljekovita svojstva ovog zdravog voća koji je ujedno i vrlo ukusna poslastica jedinstvenog okusa. Ovo ukusno voće podsjeća svoji izgledom na krušku, no malo je veće i ima zelenu koru koja je gruba i potrebno je koru odstraniti da bi se došlo do mesnatog dijela unutrašnosti.

Avokado je bogat vitaminima, hranjivim tvarima i mineralima, te ga je najbolje jesti sirovog kada je plod potpuno zreo. Plodovi se beru kada još uvijek nisu zreli, te im je kora tvrda i svijetla, no jednako tako kada nabavljate plodove avokada probajte plod da kora nije premekana što znači da je plod previše zreo i predugo je stajao u skladištima. Najbolje je kupiti ovo voće kada mu je kora zelena, tamno zelena i djelomično je mekan. Bolje je kupiti nezreo plod avokada nego previše zreo jer previše zreo nećete moći konzumirati, a nezreo plod ćete moći ostaviti u papirnatoj vrećici par dana na sobnoj temperaturi.

Kako se čisti i čuva avokado

Kada ste nabavili plod avokada prvo ga dobro operite zajedno s korom kako bi uklonili sve pesticide i prljavštine iz skladišta i transporta jer tokom guljenja s kore pesticidi i prljavštivna mogu prijeći na pulpu ploda. Prvo potrgajte peteljku i provjerite da ispod peteljke nije smeđe, te da kora nije premekana, ako imate takav plod kupili ste previše zreo plod avokada.

Avokado primite jednom rukom i pridržavajte ga s gornje strane, a drugom rukom režite po dužini dok ne dođete do koštice koja se nalazi u sredini ploda. Nakon toga plod avokada primite u obje ruke i zavrnite polovice u suprotnim smjerovima kako bi se olabavila koštica. Košticu izvadite uz pomoć žlice jer je ostala u jednoj od plovica gdje je više pričvršćena.

Dok je još u kori plod avokada narežite po dužini i vrlo lagano ćete žlicom odvojiti pulpu od kore. No možete i koru oguliti prije rezanja, pa nakon toga pulpu narežite na trakice ili komadiće kako vam odgovara. Kako avokado ne bi potamnio ako ga nećete odmah konzumirati poprskajte ga limunovim sokom da ne bi potamnila oguljena i narezana pulpa.

Kako konzumirati avokado

Avokado možete konzumirati sirov odmah nakon što ste ga očistili od kore i koštice, možete po želji dodati na njega sastojke koji vam odgovaraju od šećera, šlaga ili u kombinaciji s nekim drugim voćem. No, ukoliko želite uživati u njegovom jedinstvenom okusu konzumirajte ga bez ičega odmah nakon čišćenja.

Avokado je jedan od sastojaka za pripremu poznatog Guacamole namaza za što će vam biti potreban i luk, rajčica, kriška limuna, te sol, papar i drugi začini po ukusu. Plod avokada treba biti zreo i potrebno je narezati ga na kockice, drugu polovicu ploda avokada ćete pasirati zajedno s rajčicom, lukom i limunovim sokom, začiniti.

Jeste li znali da plod avokada možete korisititi za pripremu čokoladnog moussa, ali i za kreiranje namaza koji možete vrlo lako namazati na tost ili prepečeni kruh te vam to može biti jedan zdravi obrok. Plod avokada često je i dio salata, a namaz od avokada je izvrsna zamjena za majonezu i dodatak ribljim ili mesnim salatama.


Tagovi: