Kako se izvući iz zaglavljenog dizala

Kako se izvući iz zaglavljenog dizala

Zaglavljeno dizalo, klaustrofobija i napadaj panike

Danas svi imamo mobitele i uvijek ih nosimo sa sobom, što je dobro ako se nađete u bilo kakvoj nevolji, pa i u zaglavljenom liftu. Mnogi ljudi se neugodno osjećaju u malim uskim prostorima, no, zaglavljeno dizalo, klaustrofobija i napadaj panike su najgora moguća kombinacija. Najvažnije je u takvim situacijama ostati pribran, pozvati pomoć i mirno čekati da se lift otvori. Nemojte zbog nervoze pušiti, trebat će vam sav kisik dok čekate pomoć i popravak lifta.

Nemajte straha da će dizalo propasti u okno, sigurnosne kočnice koje sprječavaju propadanje rade i kada nema struje. Prije će vas početi mučiti glad i žeđ, ali ako imate mobitel pri ruci zovite svoje ukućane, susjede, upravitelja zgrade, policiju, vatrogasce, koga god se sjetite. Ako vam je baterija u mobitelu pri kraju, šaljite sms poruke, one manje troše bateriju. To su neke osnovne smjernice za ponašanje za ponašanje u situaciji za prve trenutke kada ostanete u zaglavljenom liftu.

Smjernice za postupanje kada se zaglavi dizalo

Svaki lift novije proizvodnje ima dugme za uzbunu, takozvani "panic gumb". Smjernice za postupanje kada se zaglavi dizalo, na prvom mjestu navode da trebate pritisnuti to dugme za hitne slučajeve, a neki najnoviji liftovi imaju i telefon za hitne slučajeve. Ako ste ostali zaglavljeni u nekom starijem liftu koji sve to nema, vičite i to iz sveg glasa, možda se netko tko nije uspio dozvati lift penje stubama i čut će vas pa će pozvati pomoć.

Kada se takvo staromodno dizalo zaglavi uz vikanje pomaže i lupanje ključevima, cipelom, bilo kojim tvrdim predmetom, lupajte iz sve snage. Kada tako bukom i vikanjem dozovete nekoga odmah zamolite da nazove broj za hitne slučajeve 112, doći će ili serviser dizala za hitne intervencije ili vatrogasci. Zadržite osobu s kojom ste uspostavili kontakt i razgovarajte kroz zatvorena vrata, razgovor će rastjerati strah, smanjiti tjeskobu i spriječiti daljnje paničarenje, pa ćete mirno dočekati spasonosnu pomoć.

Kada se zaglavi dizalo ništa ne pokušavajte sami

Teško je ostati sabran u takvoj situaciji, ali to je u vašem interesu. Kada se zaglavi dizalo ništa ne pokušavajte sami, nemojte pokušavati na silu otvarati vrata lifta niti se provlačiti kroz pomoćne otvore. Ako je otvoren poklopac za nuždu lifta, nakoji se želite uspeti jer lift zbog električnog kontakta stoji, to je opasno, jer ako se poklopac slučajno naglo zatvori lift bi se mogao naglo pokrenuti, zbog tog trzajnog pokretanja možete izgubiti ravnotežu i pasti sa poklopca u mračno okno.

Na sreću, hitne službe brzo reagiraju na sve pozive u pomoć, no, ako se dizalo zaglavi noću ili vikendom, čekanje pomoći može potrajati, pa će vam trebati strpljenja. Ako je više osoba u zaglavljenom dizalu i ako netko od njih ima napadaj panike, poteškoće sa disanjem, mirno i pribrano polegnite tu osobu na leđa, raskopčajte joj odjeću oko vrata, ako netko ima neku vrećicu u torbi dajte joj da diše u nju ili neka diše u skupljene dlanove oko usta i nosa.


Tagovi: