Kako se čisti lignja

Kako se čisti lignja

Lignja i osnovno čišćenje prije pripreme

Lignja danas pripada među najpopularnije namirnice u mediteranskoj kuhinji. Veoma je zahvalna za pripremu, što znači da se on nje mogu kreirati mnoga jela. Iako se danas mogu nabaviti i očišćene, mnogi će radije odabrati svježu lignju i pozabaviti se njenim čišćenjem. Svježa lignja može se prepoznati po čvrstom tijelu, ljepljivosti i staklenom sjaju. Kako očistit lignju? Svježu lignju je potrebno prvo oprati u komadu, zatim posušiti, odvojiti glavu i krakove od ostalog tijela. Ovim načinom uklanja se i lignjin probavni trakt, što znači da se eliminira njena tinta. Ako tintu želite iskoristiti za pripremu, tada je potrebno nešto opreznije odvojiti glavu od ostatka tijela. Kako detaljno odvojiti glavu od tijela?

Opranu lignju ćete postaviti na dasku za rezanje i poprečno presjeć glavu ispod njenih očiju kako bi krakove odvojili zajedno s glavom. Iznutrice će se povući s krakovima. Kada ste napravili navedeno, odrezat ćete njena krila od tijela i lakšim pokretima odvojiti njenu opnu. Na sredini tijela sada ćete potražiti njenu kralježnicu koju ćete također nježno povući van. Očišćeno tijelo lignje sada ćete otvoriti s laganim rezom i sa laganim struganjem očistiti ostatke u unutrašnjosti. Nakon što se uspješno očistili lignju odabrat ćete njen način pripreme i sukladno tome ju narezati.

Lignja i njeni načini pripreme

Ova omiljena morska namirnica može se pripremiti na stotinu načina, što se može vidjeti i po mnogobrojnim receptima. Lignja se najčešće puni, friga, kuha, grilla ili peče u pećnici. Ako vam se proces čišćenja lignje čini odbojnim, tada možete kupiti i prethodno očišćene ili očišćene i smrznute lignje. Kako se lignja najbolje priprema? U mnogim kućanstvima ona se najčešće friga ili poha i servira se uz pomfrit ili blitvu s kuhanim krumpirom.

Svježe očišćene lignje najčešće će se rezati na kolutiće, baciti u smjesu od brašna i mrvica i tako peći u vrućem ulju dok ne postanu hrskave. Ako ne želite rezati lignju, tada ju možete cijelu pripremiti na grillu ili speći u pećnici. Poželjno je da se lignje prije grilanja ipak mariniraju kako ne bi ostale žilave ili gumene. Lignje se savršeno slažu s marinadom koja je bogata mediteranskim začinima i češnjakom. Kako bi njeno meso bilo što mekanije, poželjno je da u marinadi odleži preko noći ili minimalno 2 do 3 sata.

Lignja i mogućnosti posluživanja

Morski plodovi se svakako najbolje slažu s krumpirom ili pirjanim povrćem, svježim začinima ili raznim toplo/hladnim umacima. Lignja se svakako može poslužiti na stotinu načina, ali gotovo uvijek je glavna zvijezda na tanjuru. Samo posluživanje ovisi o načinu pripreme. Na što je potrebno obratiti pažnju kod njene pripreme? Lignja može uslijed nepravilne pripreme postati gumena, što svakako nije ugodno za konzumaciju. U primjeru, pretjerate li s njenim pečenjem, dobit ćete žilavo meso koje ćete žvakati kao da imate žvaku. Isto vrijedi i za njeno kuhanje.

Kada je pripremljena, poželjno je da se odmah jede. Stajanjem lignje se mogu osušiti i stisnuti, što će opet rezultirati sa žilavošću mesa. Da li je moguće lignje jesti i dan nakon? Jedino ako ste ju prethodno marinirali ili ako ste ju dobro skuhali kako bi meso bilo mekano. Neovisno o tome kako želite pripremiti lignju, potrebno je naglasiti kako ona traži pažnju prilikom čišćenja ali i same pripreme. Čišćenje lignji svakako nije jednostavna stavka, stoga dobro promislite da li želite kupiti svježu ili očišćenu lignju.


Tagovi: