Kako raste drvo

Zanimljivosti

Kako raste drvo

Kako se drvo razvija?

Od svoje sadnje, bilo da je ona prirodna ili umjetna, drvo će prolaziti kroz razne faze rasta i razvoja tijekom svog života. Prva faza rasta naziva se djetinjasta faza. Ovdje se sadnica polako razvija, dobiva svoje prve listiće. Ovo je najteže razdoblje rasta jer je sama sadnica veoma ranjiva i osjetljiva na štetočine. Sadnica će svoju hranu dobivati iz kotiledona i postepeno se razvijati. Druga faza rasta naziva se mladost. Nakon 2 – 5 godina razvija se maleno stablo koje je otpornije na uvjete.

Stablo je već vidno definirano, no ono još nije spremno za puno cvjetanje. Razvijaju se prve krošnje koje donose lišće koje tijekom fotosinteze daje energiju stablu da se ono i dalje razvija. Treća faza rasta naziva se zrelost. Ovdje po prvi puta stablo doživljava potpuni cvat. Drvo radi punom snagom, korijenje i lišće redovito dobivaju hranu i vodu, upijaju se plinovi iz atmosfere kao i sunčeva energija. Četvrta faza rasta naziva se starost. Poput svih živih bića, drveća isto stare. Starost se prepoznaje po manje cvata i po ogoljenosti krošnje.

Kako znamo da drvo raste?

Rast uvijek možemo primijetiti. Stabla mogu rasti i razvijati se godinama (ovisno o vrsti). Stoga, ako želite vidjeti da li netko drvo raste, najbolje je mjeriti njegovu visinu svakih nekoliko mjeseci. Ovo praćenje dat će vam dobar uvid u razvojni ciklus drveta. Rast je vidljiv prema nastanku novih grančica i lišća. Znamo kako drva rastu u širinu i visinu, no što je točno zaslužno za njihov razvoj? Na kraju svake grane drvo ima skupinu živih stanica.

Kao i kod čovjeka, ove stanice umiru i stvaraju se nove. Između samog središta stabla i njegove kore nalazimo na tanak sloj navedenih stanica koje su sposobne za diobu. Ovaj sloj se naziva kambij. U kambiju se rađaju nove stanice koje se kasnije dijele na vanjske i unutarnje. Vanjske se pretvaraju u koru, dok unutarnje razvijaju stablo i pridonose razvoju lišća, granja, plodova. Stabla najviše rastu za proljeće, kada se pupoljci otvaraju i kada grane iznova rastu.

Kako se drvo hrani?

Za rast i razvoj drvetu je potrebna hrana i voda. Kako se drvo hrani? Iz zemlje će dobiti svu potrebnu vodu i minerale, dok će iz zraka uzimati ugljični dioksid. Zeleno liše će uz pomoć sunčevih zraka stvoriti škrob, šećer te celulozu. Na ove načine drvo obavlja svoje kemijske procese koji su mu potrebni za zdrav rast i razvoj. Nakon nekog vremena može se primijetiti kako stablo postaje sve veće i jače (u unutrašnjosti), dok se kora obnavlja (stara kora puca i otpada).

Koliko dugo stablo može živjeti? To ovisi o rodu te vrsti stabla. Određena stabla mogu živjeti preko 2000 godina ako im vremenski uvjeti i mjesto rasta omogućava sve potrebno. U Hrvatskoj je najrasprostranjenija Bukva, koja ovisno o vrsti može doživjeti preko 200 godina. Ovo stablo kod nas ima i ekonomsku vrijednost, što znači da se najčešće koristi kao ogrjev za hladne dane. Prema podacima, Bukva je najvitalnije stablo koje donosi općekorisne funkcije.

Tagovi: