Kako raste ananas

Zanimljivosti

Kako raste ananas

Što je ananas, zanimljivosti o ananasu, kako raste ananas

Ananas (Ananas comosus) je tropsko voće, vrlo ukusnog slatkasto-kiselkastog aromatičnog okusa. Najbolje kada se konzumira svjež, odličan je i u konzervi, kao sok, džem, žele ili u osušenom obliku. Ananas je vrlo poznato „luksuzno” voće još od 15. stoljeća kada ga je navodno na Karibima otkrio i Kristofor Kolumbo a poznato je da su ga konzumirali i znali kako raste ananas drevna plemena Maya i Azteka.

Ananas je prepun C vitamina, ova superhranjiva niskokalorična namirnica najukusnija je kada se poslužuje na sobnoj temperaturi. Neka novija istraživanja pokazuju da ananas sadrži tvari s antikancerogenim djelovanjem. U kulinarstvu sok od svježeg ananasa koristi se za marinade, za omekšavanje mesa. Izuzetno je poznat za spravljanje koktela (pina colada), no od njega se može praviti i vino. Sok ananasa koristi se u proizvodnji alkohola, octa, limunske kiseline, kalcijevog nitrata.

Ananas ne dozrijeva dalje nakon što se ubere, i njegova je dodatna vrijednost u tome što može trajati dugo nakon što se ubere. Unutrašnjost ploda ananasa žućkaste je boje, a izvana može biti zelene do žuto smeđe. Ima finu voćnu mirisnu aromu, a plod ukoliko je teži u odnosu na svoju veličinu, obično je i bolje kvalitete.

Mnogi ljudi o tome kako raste ananas misle da ananas raste na drveću no ovo voće raste nisko na zemlji što njegovu berbu čini lakom. Osim ukusnih plodova biljka ananas ima trnovito tvrdo lišće koje se može koristiti za izradu užadi, odjeće, otirača ili ribarskih mreža.

Zbog čega je zdrav i kako raste ananas na plantažama

Ananas potječe iz Južne Amerike (Brazil, Paragvaj) a njegov uzgoj proširio se u tropskim krajevima širom svijeta. Na Havajima, u Brazilu, Maleziji, Kostariki, Obali slonovače, Filipinima, Tajvanu i Australiji ananas je vodeća kultura za uzgoj.

Po svom nutritivnom sastavu ananas je dobar izvor vitamina A, B i C, bogat izvor minerala mangana, kalija, bakra, željeza, magnezija, kalcija, cinka, folne kiseline, antioksidansa i enzima, osobito bromelaina (u svježem ananasu). Ananas ima protuupalna svojstva, pomaže u sprječavanju osteoporoze, potiče probavu, jača imunitet, dobar je kod artritisa, te pročišćuje kožu. Oprez u konzumiranju ananasa je potreban kod osoba koji imaju gastritis ili čir na želucu, kod dijabetičara, osoba koje imaju problem sa zubnom caklinom i trudnica.

Kod toga kako raste ananas važno je znati da je za njegov rast potrebno puno prostora, sadi se na razmak od 1,5 do 2 m između dvije biljke. Kod uzgoja su potrebne temperature od 18°C do 29°C stupnjeva i temperatura zraka ne bi smjela pasti ispod 10°C stupnjeva. Listovi biljke ananas mogu biti dugi do 90 cm a u sredini se razvija cvijet na mesnatom dijelu iz kojega se razvija plod. Kako raste ananas u staklenicima u Europi počeli su proučavati već u 17. st. a prvo su s uzgojom počeli u Nizozemskoj.

Kako izrezati ananas, možemo li ga uzgojiti u vrtu i kako raste ananas u staklenicima

Najukusniji i najzdraviji je svježi ananas, kojega prije konzumacije treba očistiti tj. izrezati. Prvo ga položite po dužini na tvrdu podlogu, većim oštrim nožem odrežite mu krajeve, prvo vrh ananasa a onda i dno. Zatim ga položite okomito te uzdužno prepolovite ananas. Svaku od tih dviju polovina opet uzdužno prepolovite i dobiti ćemo četvrtine. Nakon toga uzmite tako odrezanu četvrtinu ananasa i uzdužno odrežite dio srca ananasa koji je bio sredina, tvrdi dio unutrašnjosti ananasa koji se ne jede. Četvrtine opet uzdužno prepolovite pa ćete dobiti osmine. Svaku osminu zarežite 2 cm do kore pa onda uzdužno uz koru odvojite manje komade ananasa koji će biti trokutastog oblika. Na taj način dobiti ćete ananas kojeg možete lijepo jesti uz pomoć vilice ili štapića.

Postoji i rezač ananasa koji se koristi tako da se isto prvo ananasu odrežu krajevi, položi ga se okomito na podlogu i onda se kao sa svrdlom vrti s jednog (gornjeg) na drugi (donji) kraj ananasa pa se tako dobije spiralno izrezana unutrašnjost ananasa bez tvrdih dijelova (kore i srednjeg dijela) koji se ne jedu.

Prirodni uvjeti za rast ananasa su tropska topla područja. A kako raste ananas nije toliko komplicirano, ananas se lako uzgaja, jednostavno na način da se odsječeni vrh ananasa s lišćem, dobiven tokom čišćenja, može posaditi u tlo i iz toga će narasti nova biljka. Ako smo vješti u vrtlarstvu možemo se okušati i u uzgoju ananasa u lončanicama ali moramo znati kako raste ananas da su mu potrebne visoke temperature tla i zraka i visoka vlažnost. Razmnožava se iz vršnih izboja, od reznica lisnatog vrha ploda ananasa. Potreban je kvalitetan hranjiv kompost i puno svjetlosti za njegov uspješan rast i dozrijevanje. Uz sve to trebati će nam puno strpljenja, ananas je višegodišnja biljka i trebati će proći i godina dana dok se ne pojavi plod. Potrebno je navodnjavanje, prihrana, te osigurana velika količina svjetla (od 6-8) sati dnevno uz temperature od 23-20°C. Ananas u idealnim uvjetima procvasti će 12-18 mjeseci nakon sadnje a nakon što izraste i bude formiran plod ananasa biti će zreo za berbu nakon 3 do 6 mjeseci. Ananas se može saditi i iz sjemenki.

Tagovi: