Kako radi klima uređaj

Tech

Kako radi klima uređaj

Kako radi klima uređaj i za što ga sve mogu koristiti?

Klima uređaji su posebna zanimljivost u novoj tehnologiji koju danas koristimo. Premda relativno mlada tehnologija, klima uređaji danas su sveprisutni: koristimo ih u kinima, u uredima, u dućanima i u domovima. No kako radi klima uređaj? Čini se vrlo nelogično da tako mali uređaj može od naše prostorije napraviti ugodno mjesto za boravak čak i kada su vani najveće vrućine. Rad klima uređaja temelji se na cirkulaciji radne tvari koja sa završetkom procesa ulazi u prostoriju pod temperaturom koju smo sami odredili. Dijelovi klime poput isparivača i kondenzatora, kao i bakrene cijevi i aluminijske lamele ključni su za rad ove tehnologije.

Danas su klima uređaji popularni posvuda u svijetu, posebice u toplijim i razvijenijim krajevima kao jug Europe i južni dio SAD-a. U ovome članku objasnit ćemo kako radi klima uređaj i kako ga Vi možete koristiti ne samo za hlađenje prostorije već i za zagrijavanje. Krenimo prvo s osnovama:

Kako radi klima uređaj? Na što paziti kada baratamo klima uređajem?

Klima uređaji su nešto bez čega više ne možemo ni zamisliti vruće ljetne dane. Kada odemo na popodnevno kupanje na more, u apartmanu ćemo ostaviti klima uređaj da radi i zatvorit ćemo sve prozore. Klima uređaji uzimaju radnu tvar odnosno zrak iz vana i kroz proces kondenzacije i isparavanja mijenjaju temperaturu tvari po našoj želji. Taj proces također stvara vrući zrak koji nastaje u klimi, a taj zrak izlazi s vanjske jedinice klime.

U prostoriju ulazi samo zrak temperature koju smo sami odredili. Nakon što se u prostoriji postigne željena temperatura, klima uređaj ulazi u drugu fazu svog rada koji se temelji na čistom održavanju već postojeće temperature. To se događa radi posebnih senzora koji su neizostavni dio svakog klima uređaja. Kako radi klima uređaj? Po jednostavnom principu izmjene tlakova. Klima uređaji mogu i grijati prostorije po sličnom modelu, no za to je potrebno uključiti posebne funkcije našeg klima uređaja. Kako radi klima uređaj kada grije? Objasnimo sada i ovu funkciju.

Kako radi klima uređaj kada grije prostor?

Klima uređaji mogu služiti i kao zamjena za radijator tokom zimskih dana. Najbolje to znaju oni kojima se grijanje gasi nakon ponoći, a oni u krevet ne liježu još par sati. Tada na klima daljinskom upravljaču tražimo heat opciju, često omeđenu sa simbolom sunca. Klima tada ulazi u poseban oblik rada u kojemu se često zna ugasiti u startu. Mnogi misle da to upućuje na kvar klima uređaja, no to nije točno. Kada prebacujemo klimu na grijanje, potrebno je jedno vrijeme da se tlakovi u klimi poravnaju kako bi se do toplog zraka moglo doći, a proces malo promijeniti.

Kako radi klima uređaj je pitanje koje si postavi svatko, a odgovor leži u bazičnoj fizici – zrak koji ulazi u uređaj prvo kondenzira, zatim isparava; no to radi pod određenim tlakovima i te uvjete omogućuje uređaj. Nemamo prostora ulaziti u ostale funkcije klime i kako radi klima uređaj u drugim situacijama, no sigurni smo da Vaš priručnik kojeg ste dobili uz klimu može odgovoriti na ostala pitanja koja imate! Kod klima uređaja uvijek pazite da ga redovito servisirate i čistite kako biste prolongirali njegov radni vijek.

Tagovi: