Evo što označavaju brojevi na radijatoru. Majstor objasnio kako pravilnom upotrebom možemo dodatno uštedjeti

Zanimljivosti

Evo što označavaju brojevi na radijatoru. Majstor objasnio kako pravilnom upotrebom možemo dodatno uštedjeti

Kako smanjiti potrošnju za radijator

Zimski dani su nam došli, i svi dobro što to sve nosi sa sobom. Dvije riječi – velike režije, posebice na grijanje. Uz padanje temperature, rastu režije za struju i grijanje, što je nešto što mnoge naše građane zabrinjava, posebice sada kada su cijene energenata jako poskočile, posebice plin, te se mnogi građani pitaju kako budu to sve pokrili i može li se na bilo koji način smanjiti potrošnja. Ljudi koji žive u stanu se uglavnom ne moraju brinuti jer žive u manjem prostoru i potrebno je malo zagrijati radijator kako bi se osjetila toplina u svakom kutku. No, kada živite u kući, što je veći prostor to je naravno i veća potrošnja, posebice kada imate više etaža, jer svaki radijator treba drugačiji raspon vremena koliko mu treba dok se skroz zagrije i krene grijati određeni prostor. No, postoje određeni trikovi koji vam mogu pomoći kod smanjenja potrošnje i snižavanje vaših režija.

Što znače brojevi na vašem radijator

Ona kućanstva koja ima etažno grijanje, kao što je to slučaj kod stambenih zgrada, oni vam imaju to opciju da sami si kontroliraju grijanje i temperaturu, te ujedno si mogu odrediti kada tokom dana žele si malo zagrijati prostor, a ujedno sami imaju pod kontrolom kada kreću s grijanjem, je li već početkom jeseni ili tek za zimu. Dok s druge strane oni koji imaju centralno grijanje, oni nemaju tu mogućnost. Kada hoćete svoj radijator zagrijati, trebate između ostalog i okrenuti ventil, na kojemu vam se nalaze brojke, koje uglavnom idu od nule sve do pet. NO, znate li zapravo što te brojke na radijator ventilu znače te kako se pravilno koristi ventil? Zapravo vam postoji način kako možete uštedjeti dobre novce uz pravilno podešenje ventila na vašem radijatoru. Jedan je vodoinstalater i kućni majstor otkrio što znače ti brojevi i kako biste trebali pravilno podesiti ventil za maksimalno i grijanje i uštedu!

Uz ovaj trik će vam radijator manje trošiti

Jedan je vodoinstalater otkrio kako ti brojevi na radijator ventilu vam zapravo označavaju kolika će temperatura biti u prostoriji, a ne zapravo koliko će sam radijator biti vreo. Tako da svaka brojka na ventilu se podudara s temperaturom prostora koja će se postići s namještanjem ventila.

0 označava 0 stupnjeva, što znači da je isključen

* ili pahuljica označava da će se postići 7 stupnjeva

1 označava 10 stupnjeva

2 označava 15 stupnjeva

3 označava 20 stupnjeva

4 označava 25 stupnjeva

5 označava 30 stupnjeva

Ukoliko boravite u svojem prostoru, trebali biste podesiti ventil na radijatoru na 5, te ga ostaviti da odradit svoj posao i da zagrije cijeli prostor, jer on vam neće prestajati da pušta toplu vodu sve do trenutka kada prostorija ne dosegne 30 stupnjeva. Ukoliko neće vas duže vremena biti doma zbog odlaska na odmor ili poslovni put, onda stavite na pahuljicu (*) kako bi se uključio na kratko ukoliko temperatura padne na ispod 7 stupnjeva. Tako ćete imati najbolje grijanje bez velikih računa.

Tagovi: