Kako provjeriti ima li tv dvb t2

Kako provjeriti ima li tv dvb t2

Što je dvb t2 na TV

Dvb t2 je nova generacija sustava kojim digitalna zemaljska televizija prenosi poboljšani kapacitet signala 50,34 Mbit/s u odnosu na stari sustav DVB-T koji je imao kapacitet 31,66 Mbit/s. Iako je tak nedavno ovaj sustav uveden u Hrvatskoj 2020. godine, sustav je prvi uveden u Velikoj Britaniji još 2007. godine, pa nakon toga 2010. godine u Italiji, Finskoj i Švedskoj.

Ovaj sustav emitiranja TV signala nije povezan sa satelitskim, kablovskim ili uslugama IPTV-a ukoliko pratite TV program preko ovih sustava. Dvb t2 je sustav emitiranja koje se gledaju pomoću zemaljskih antena koje mogu biti vanjske ili unutarnje kućne antene.

Ukoliko ste upravo odlučili kupiti novi TV i nemate ni satelitsku, ni kablovsku ni IPTV, provjerite sa trgovcem da novi TV ima ovaj novi sustav jer inače nećete moći primati signal zemaljske TV. No, ako imate stariju vrstu televizora i ne planirate kupovati novi televizor uskoro za primanje ovog novog sustava signala bit će vam potreban poseban prijemnik uz pomoć kojeg će se signal pretvarati i prepoznati, te emitirati na vašem starom televizoru.

Kako provjeriti postoji li dvb t2 na TV

No, kako provjeriti postoji li dvb t2 na vašem starom TV, a to možete napraviti na dva načina. Na stranici proizvođača vaše TV možete prema vrsti TV provjeriti njegovu konfiguraciju način prijema signala ili u uputstvima ukoliko ste ih sačuvali. Također postoji i posebna web stranica OIV na kojoj postoji popis svih TV uređaja koji imaju ugrađeni prijemnik dvb t2 koji je certificiran od strane proizvođača.

Drugi način je da na samom TV pokrenete skeniranje TV programa koje dobivate zemaljskim signalom. U uputama samog TV pronađite opciju automatskog pretraživanja programa i uređaj će na određenim frekvencijama pronaći programe koje možete gledati. Ukoliko se su se pojavili HD programi, a vi čujete samo zvuk bez slike budite sigurni da vaš TV uređaj nema prijemni koji podržava ovaj novi sustav.

Ukoliko živite u zgradi pri čemu ste spojeni na zajedničku antenu zgrade zajedno s ostalim stanarima, vaš TV ima potreban prijemnik, no vi nemate ni sliku ni ton. Obratite se predstavniku stanara jer je moguće da će trebati prilagoditi ili okrenuti antenu prema signalu kako biste dobili sliku i ton na svom TV uređaju.

TV uređaj nema dvb t2

Nakon što ste provjerili i zaključili da vaš TV uređaj nema potreban dvb t2 kako biste primali signal zemaljske televizije nemojte očajavati jer nije potrebno trčati u trgovinu i kupovati novi TV uređaj. Postoji opcija i za vašu situaciju bez kupovine novog TV uređaja, a to je digitalni dvb t2 prijemnik koji je jeftiniji nego novi TV uređaj.

Novi digitalni prijemni ćete nabaviti za oko 30 tak eura u svakoj trgovini koja je specijalizirana za prodaju elektroničke opreme, ali i u bolje opremnjenim trgovinama koje imaju odjeljke sa TV opremom. Ukoliko se sami ne snalazite sa ovakvom vrstom opreme posavjetujte se s trgovcem koji će vam od preporučiti i odabrati prijemnik za novi prijenos zemaljskog signala kako biste primali TV signal na svom uređaju.

Potrebno je samo digitalni prijemnik uključiti u TV uređaj i u struju, te na TV uređaju pokrenuti pretraživanje programa. Ukoliko pokrenete automatsko pretraživanje programa TV uređaj će sam pronaći dostupne TV programe zemaljske televizije koji su vam signalom dostupni.


Tagovi: