Kako pripremiti lososa

Kako pripremiti lososa

Što i kako pripremiti lososa?

Losos je jedan od najpopularnijih riba u svijetu kulinarstva koji je poznat po svom bogatom okusu, teksturi te visokom nutritivnom sadržaju. Ova plava riba potječe iz hladnih voda Atlantskog i Tihog oceana, a uzgaja se i u kontroliranim akvakulturama širom svijeta. Njegovo meso je narančasto/ružičaste boje, te je bogato omega-3 masnim kiselinama, visokokvalitetnim proteinima te vitaminima B skupine i vitaminom D. Redovita konzumacija lososa može pridonijeti zdravlju srca, mozga i zglobova, a istovremeno pomaže u jačanju imunološkog sustava. Međutim, kako biste u potpunosti uživali u blagodatima ove ribe, veoma je bitno znati kako pripremiti lososa na pravilan način. Prije nego što otkrijemo kako pripremiti lososa, jako je bitno znati kako odabrati kvalitetan komad lososa. Najbolji odabir je svjež losos s čvrstim, sjajnim mesom i neutralnim, morskim mirisom. Ako se odlučite za filete, provjerite jesu li očišćeni od kostiju i kože, iako se koža često ostavlja jer dodaje dodatnu hrskavost pri pečenju.

Upute kako pripremiti lososa

Postupak kako pripremiti lososa počinje pravilnim čišćenjem i mariniranjem. Ako imate cijelu ribu, potrebno ju je očistiti iznutra, odstraniti glavu te narezati na filete. Fileti se potom isperu pod hladnom vodom i lagano osuše papirnatim ubrusom. Losos je izrazito zahvalna riba za začinjanje, te možete eksperimentirati s različitim kombinacijama začina. Mariniranje lososa prije pečenja ili kuhanja nije nužno, ali je itekako poželjno jer će ono dodatno omekšati meso i dati mu dodatni okus. Dovoljno je držati losos u marinadi oko 15 do 30 minuta, ne duže od toga jer to može uzrokovati raspadanje mesa, osobito ako sadrži kiseline poput limuna ili octa. Osim načina pripreme, potrebno je znati i različite načine kako pripremiti lososa ovisno o metodi termičke obrade. Losos se može kuhati na pari, peći u pećnici, na tavi, na roštilju, a čak i dimiti. Svaka metoda pruža poseban okus i teksturu, pa se možete igrati i otkriti što vama najviše odgovara.

Kako skuhati i kako pripremiti lososa?

Kako biste znali kako pripremiti lososa za pečenje, potrebno je napraviti osnovne korake. Prvo, zagrijte pećnicu na 180 do 200 °C, ovisno o debljini fileta. Položite losos u lim za pečenje obložen papirom za pečenje s kožom prema dolje, ako je niste prethodno uklonili. Premažite meso s malo maslinovog ulja, pospite solju, paprom i ostalim začinima po želji. Za dodatnu aromu, na vrh fileta možete položiti tanke kriške limuna i svježi kopar. Pecite ga oko 12 do 18 minuta dok površina ne postane lagano zapečena, a unutrašnjost i dalje mekana i sočna. Drugi način kako pripremiti lososa jest pečenje na tavi gdje možete postići savršeno hrskavu kožu. Koristite tavu s neprianjajućim dnom i prethodno je zagrijte s malo ulja. Položite losos kožom prema dolje i pecite oko 4 do 6 minuta, dok koža ne bude hrskava zlatno smeđe boje. Okrenite ga na drugu stranu i pecite još par minuta. Nemojte prepeći lososa jer će inače meso postati suho. Na ovaj način možete svaki put savršeno pripremiti lososa bez puno problema.


Tagovi: