Kako pripremiti batat

Kako pripremiti batat

Kako je batat ili slatki krumpir iz američkih filmova stigao na naše stolove

O batati i steviji ima dosta kontroverzi, to su dvije namirnice istog roda koje su se mukotrpno probijale na europsko tržište i još prije deset godina su bile zabranjene u dodacima za prehranu, ali ne i regularnoj prehrani, ma što to značilo. Za to vrijeme smo gledali tradicionalni slatki krumpir na američkim trpezama u hoolywoodskim filmovima. Kako je batat ili slatki krumpir iz američkih filmova stigao na naše stolove duga je priča, no, može se kupiti i pripremati.

Batat kao i stevia sadrži visoke razine prirodnih šećera i treba ga znati pripremati, a na kulinarskim web stranicama je sve više recepata od batata, što ne čudi, jer su mu jestivi korijen i lišće koji se mogu kuhati, peći, pržiti a smiju ga jesti čak i dijabetičari. Južnoamerička tropska višegodišnja biljka se u ljudskoj prehrani koristi već 5 000 godina, ima je mnogo vrsta, a na našim policama nalazimo narančaste, ljubičaste ili bijele vrste (boja mesa ispod kožice).

Iako nema nikakve veze s krumpirom, batat i dalje zovu slatki krumpir

Zbog puno škroba ovi korijeni koji se pogrešno nazivaju gomoljima se pripremaju slično kao krumpir. Iako nema nikakve veze sa krumpirom, batat i dalje zovu slatki krumpir, a prebogat je vitaminima, mineralima i lako i brzo se priprema. Krem juha od batata je gotova za 20 minuta, ogulite pola kilograma naračanstih batata, narežite na kocke i kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša, izmiksajte ga i dodajte u juhu ispržen na maslinovom ulju zdrobljen češnjak.

Tu gustu juhu vratiti na vatru, dodati sojino ili zobeno vrhnje, po potrebi soli i papra i sitno sjeckani kopar, i za minutu skinite s vatre i poslužite. Batat možete narezati na tanke ploške, kombinirajte narančasti i bijeli, složite u namašten lim, svaki sloj posolite, popaprite i pospite sirom ribancem, zadnji sloj zalijte kiselim vrhnjem i pospite sirom, pecite 30 - 40 minuta na 180°C. Možete složiti lazanje s batatom, pripremiti ga s gljivama, sa špagetima ili bilom kojom drugom vrstom tijesta ili ga kobinirajte sa drugim vrstama povrća.

Nije batak, nego batat i odličan je za pripremu slastica

Od batata možete napravit njoke posebnog okusa, skoro svi poznati začini i začinske trave se s njim dobro slažu. Nije batak, nego batat i odličan je za pripremu slastica, od njega možete napraviti okruglice ili knedle s višnjama, šljivama ili marelicama, kremšnite od batata, slatke keksiće ili grickalice od batata, razne gurmanske pite od batata, muffine, slatke kiflice, rolade, razna peciva, vegetarijanski slatki čips, browniesi od batata, razne kreme, pa i one čokoladne od batata.

Batat možete kombinirati sa rižom u odličnom i kremoznom rižotu, s grahom, graškom, kukuruzom, u varivima, zapečenom povrću, u raznim salatama, možete ga dodati čak i u francusku salatu. Svim jelima koja inače kuhate već godinama, dodavanje slatkog krumpira će dati jedan poseban okus, dobar je za sve dobne skupine, čak i za malu djecu. Recepata od batata se toliko namnožilo da bi trebalo napraviti posebnu kuharicu za jela od batata sa jasnom razdiobom slanih i slatkih jela od batata.


Tagovi: