Kako pretvoriti pdf u word

Tech

Kako pretvoriti pdf u word

Kako pretvoriti pdf u word

Nekoliko je načina kako pretvoriti pdf u word format dokumenta. Adobe kompanija razvila je PDF datoteke, koje se danas najviše koriste za slanje dokumenata. PDF datoteke prvenstveno se koriste za slanje važnih dokumenata na kojima nisu predviđene daljnje korekcije i izmjene. PDF je inače skraćenica od “Portable Document Format”, a ovaj format datoteke prvi puta je predstavljen 1993. godine.

Međutim, tek je 2008. godine ovaj format standardiziran i to prema ISO 32000 standardu. Ova standardizacija bila je prvi korak prema lakšoj upotrebi PDF dokumenata u različitim operacijskim sustavima i aplikacijama. Postali su kompatibilniji sa svim ostalim dokumentima različitih kodova i proizvođača. Nikada se aplikacije i dokumenti do kraja ne usklađuju jedna sa drugom, već je za prebacivanje jednog formata dokumenta u drugi u većini slučajeva potrebno instalirati aplikaciju koja ima opciju konvertiranja. Jedan od takvih programskih konvertera koje možete preuzeti na internetu, pomoći će vam u tome kako pretvoriti pdf u word dokument.

Kako pretvoriti pdf u word dokument i obrnuto

Nekada je bila puno veća potreba za tim kako pretvoriti pdf u word dokument i obrnuto. Naravno word formati puno dulje postoje, a prva se inačica ovog alata za pisanje i obradu teksta pojavila 10 godina prije pdf formata. Kako su oba formata veoma popularna i koriste se za slanje dokumenata, pojavili su se mnogi programi pomoću kojih možete konvertirati formate. U internet pretraživač upišite “pdf converter” ili “word converter”, te odaberite jedan od dostupnih programa. Isti postupak možete napraviti i na mobilnom uređaju. Kada instalirate jedan od programa, unutar njega otvorite izvorni pdf dokument i opcijom “convert to”, pretvorite ga u željeni word format.

Opcija kako pretvoriti pdf u word zanimljiva je svima koji originalni pdf dokument žele izmijeniti, gdje je word program nešto jednostavniji za korištenje. Jednako tako, kada želite poslati gotov dokument, a ne želite da ga netko mijenja, barem ne na jednostavan način, dokumente spremajte u pdf formatu i kao takve ih šaljite.

Kako pretvoriti pdf u word bez programa za konvertiranje

Osim licenciranih programa koji nude opcije kako pretvoriti pdf u word, mnoge internet stranice nude vam tu opciju online, bez instaliranja programa ili programa. U većini slučajeva radi se o besplatnoj opciji, međutim nešto manje sigurnoj i kvalitetnoj jer svoj dokument morate podijeliti na internetu, koji ne nudi 100 postotnu sigurnost i privatnost. Kao što smo napisali, zbog zahtjeva korisnika i tržišta, proizvođači programa za izradu i slanje dokumenata, morali su svoje formate učiniti kompatibilnima i ostaviti mogućnost da se iz jednog formata dokumenta prelazi u drugi.

Kao posljedica toga, sada kako u word programu, tako i u pdf programu ( Acrobat reader), možete dokument koji stvarate, u funkciji spremanja dokumenta pohraniti u različitim formatima. Na primjer, ako stvarate dokument u Acrobat reader programu, koji po defaultu stvara pdf formate, program vam odmah nudi i opciju spremanja dokumenta u word format. Ova funkcija potpuno je pojednostavila postupak kako pretvoriti pdf u word format i obrnuto.

Tagovi: