Kako prepoznati upalu pluća

Kako prepoznati upalu pluća

Različiti uzročnici upale pluća se donekle mogu prepoznati i u različitim simptomima, mada su neki od simptoma zajednički svim upalama pluća bez obzira na simptome. Upala pluća može biti bakterijska, virusna, gljivična ili atipična, a neki opći simptomi su povišena tjelesna temperatura, groznica, kašalj, teškoće sa disanjem, bol u prsima, slabost i umor, gubitak teka, može biti prisutno i curenje nosa, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, promjena boje kože i noktiju zbog manjka kisika.

Bakterijska upala pluća je obično praćena visokom temperaturom, pravom vrućicom i drhtavicom, bolesnik kašljem izbacuje zelenkastu sluz, bol u prsima izaziva i samo disanje, a kašalj ju pojačava, a moguće je i lupanje srca ili tahikardija. Umor, klonulost, gubitak apetita, ubrzano i plitko disanje se smjenjuju, boja kože i sluznice je plavkasta (cijanoza) zbog nedostatnog dotoka kisika. Potrebno je napraviti rtg pluća i laboratorijske pretrage, a na temelju nalaza se propisuju antibiotici za suzbijanje upale i liječenje, teži slučajevi trebaju liječenje u bolnici.

Infekcije u tijelu mogu prouzročiti vrlo različiti virusi, a liječenje se provodi ublažavanjem simptoma bolesti, snižavanjem temperature i lijekovima za virusne infekcije prema provedenim testovima na viruse. Virisna upala pluća se ne liječi antibioticima, osim ako ne nastupe i neke druge komplikacije. Simptomi virusne upale pluća su groznica praćena drhtavicom, suhi ili mokri kašalj sa obiljem sluzi, teškoće sa disanjem praćene bolovima u prsima, slabost, umor, gubitak apetita, glavobolja, curenje nosa. Teže infekcije treba liječiti u bolnici.

Gljivična upala pluća je nešto rjeđa, a uglavnom pogađa osobe sa oslabljenim imunitetom, kod onkoloških bolesnika koji su na kemoterapiji, kod oboljeljih od HIV-a, kod osoba sa teškim autoimunim bolestima, te kod starijih osoba koje se liječe od više različitih bolesti. No, postoje i upale pluća koje nemaju prepoznatljive simptome povišene temperature i kašlja, često ju nazivaju Upalom pluća "bez groznice" ili "tihom" pneumonijom, no, ako se ne prepozna i liječi na vrijeme, mogu nastati komplikacije koje pokažu o čemu se radi.

Ponekada se infekcija u tijelu razvija postepeno, pa se tim ritmom pojavljuju i simptomi, sve u početku može biti blago izraženo i vrlo lako zamijenjeno za običnu prehladu ili virozu, no, onda stanje može naglo postati ozbiljno. Nema upozoravajuće povišene temperature i groznice, nepredvidljiva i neprepoznatljiva atipična upala pluća pomalo podmuklo napadne i jako je važno postaviti točnu dijagnozu i na vrijeme je liječiti odgovarajućim antibioticima, prema rtg slici pluća i laboratorijskih krvnih pretraga na uzročnike.

Atipična upala pluća može biti kombinirana infekcija, a najčešći uzročnici su mycoplsma pneumoniae, clamydia pneumoniae ili legionella pneumophila, ali i neke vrste virusa. Dijagnostički put počinje uzimanjem anamneze, mjerenjem temperature, rtg snimanjem pluća, kompletnom krvnom slikom, naglasak na CRP kao indikator upale, možda testiranjem na viruse i testiranjem navedenih uzročnika za atipične upale pluća. Pravovremeno i ciljano liječenje suzbija upalu i sprječava nastanak komplikacija koje mogo biti i kobne ako se ne dijagnosticira i ne liječi na vrijeme.


Tagovi: