Kako prepoznati svrab

Kako prepoznati svrab

Kako prepoznati svrab i što je on?

Prvo je važno naglasiti da je pojava svraba sasvim normalna i pojačana u zimskim mjesecima, ali s obzirom da je riječ o zaraznoj bolesti koja se brzo širi potrebno je reagirati na vrijeme kako se ne bi više ljudi zarazilo. Kako prepoznati svrab? Svrab je zapravo prijenosna i zarazna bolest kože, a njen glavni uzrok je takozvana malena grinjica svrabac koja živi na površinskom sloju naše kože.

Navedeno grinje tako kopa male kanaliće na našoj koži i u njima liježe svoja jajašca iz kojih nastaju nova grinja, a proces se manifestira u obliku neugodnog svraba na dijelu tijela gdje su se navedene životinjice većinski nastanile. Glavni simptom je svakako neočekivani svrab koji se nenadano pojavio i često je intenzivniji navečer kada se umirimo nego po danu kada smo aktivni. Kako prepoznati svrab? Svrab je često osjećaj blage iritacije na koži koji traži naše djelovanje, točno češkanje kako bi barem privremeno umirili osjećaj svraba.

Kako prepoznati svrab i gdje se on najčešće pojavljuje?

Svrab ili osjećaj svrbeži može varirati po osjećaju, što znači da on može biti manji ili veći. Intenzivan svrbež se često pojavljuje na: Prostoru između naših prstiju, ručnim zglobovima, laktovima, podlakticama, pazuhu, s unutarnje strane bedara, na donjem dijelu trbuha. Simptomi mogu pokazivati isto tako izraženo crvenilo na koži, i pojavu osipa i malih vidljivih linija koje su znak iskopanih kanalića. Sada kada znamo kako prepoznati svrab, važno je da znamo kako se on prenosi.

Prenosi se najčešće s čovjeka na drugom čovjeka, ali ne jednostavnim rukovanjem već bližim kontaktom poput spavanja u zaraženoj posteljini. Prijenos se isto tako može dogoditi ako se nosi odjeća zaražene osobe. Ukoliko primijetite simptome razvoja svraba, najbolje je da se odmah uputite k svom liječniku. Kako prepoznati svrab? Postavlja se dijagnoza sa strane liječnika, a ona se dobiva na temelju analize kože. Nakon što se pronađe grinje može započeti proces liječenja koje se odvija uz pomoć terapije lijekova koje zovemo skabicidi. Isto tako se mogu koristiti i razne kreme ili losioni s permetrinom.

Kako prepoznati svrab i kako ga liječiti?

Naveli smo da nakon što se utvrdi dijagnoza da slijedi liječenje sa lijekovima, kremama i losionima na posebnoj bazi. Trajanje terapije će ovisiti o tome koliko je svrab zapravo jak i koliko se proširio. Znamo kako prepoznati svrab, ali kako izgleda terapija i liječenje? Osim što morate konzumirati prepisanu terapiju, isto tako ćete morati učiniti još neke stvari. Svu odjeću koju ste nosili tijekom pojave svraba se mora oprati ili odnijeti na kemijsko čišćenje.

Isto tako bitno je oprati i svu posteljinu s kreveta, ručnike, kuhinjske krpe i sve druge tkanine s kojima ste bili u doticaju. Važno je isto tako usisati madrac, kauč i sve tepihe i sadržaj odmah baciti. Potrebno je isto tako detaljno obrisati i posisati sve površine s kojima ste bilu u doticaju dok ste imali svrab. Kako prepoznati svrab je jednostavni proces, dok je njegovo liječenje i uklanjanje potencijalne ponovne zaraze malo teži proces. Isto tako ako ste bili u bliskom kontaktu sa nekom osobom tijekom zaraze bitno je upozoriti osobu na potencijalnu zarazu.


Tagovi: