Kako prepoznati rak debelog crijeva

Kako prepoznati rak debelog crijeva

Kako prepoznati rak debelog crijeva u ranoj fazi

Kako prepoznati rak debelog crijeva? Koji su simptomi? Rak debelog crijeva, također poznat kao kolorektalni karcinom, javlja se kada stanice u debelom crijevu i rektumu rastu abnormalno. Broj oboljelih svake godine dramatično raste u svijetu, a rak debelog crijeva smatra se četvrtim vodećim uzrokom smrti. Ovo je najčešći tip raka probavnog sustava odmah nakon raka želuca. Bolest počinje prvo benignom lezijom, koja se polako razvija u maligni tumor. Koji su glavni simptomi i kako prepoznati rak debelog crijeva? U početnoj fazi kolorektalni karcinom je asimptomatski.

To znači da se u većini slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi, što pogoršava dijagnozu. Bolest se razvija iz polipa benigne lezije. Što je polip duže prisutan u crijevu, veće su šanse za progresivne promjene u njegovim stanicama i maligne bolesti. Budući da će neke vrste polipa vrlo vjerojatno postati kancerogene, preporučuje se njihovo uklanjanje. Ako se sumnja na rak debelog crijeva, testovi ranog otkrivanja identificiraju bolest kod onih koji nemaju specifične simptome ili znakove.

Kako prepoznati rak debelog crijeva - najčešći simptomi

Pojava raka debelog crijeva povezana je s čimbenicima rizika koji mogu odrediti njegov daljnji razvoj. Kako prepoznati rak debelog crijeva, koji su najčešći simptomi? Kako ova bolest napreduje, javljaju se određeni simptomi koji se razlikuju ovisno o mjestu. To su najčešće: promjene koje utječu na pojavu proljeva ili zatvora, crijevna krvarenja, promjena oblika stolice, gubitak težine, slabost, anemija, bol u trbuhu, rektalna nelagoda. Poznato je nekoliko čimbenika rizika, a glavni su: ako je član obitelji obolio od raka debelog crijeva prije 45. godine, prehrana s malo povrća, pretilost, hrana bogata životinjskim proteinima, starost i izloženost ionizirajućem zračenju.

Od svih ovih čimbenika, gotovo 30% je povezano s genetskom predispozicijom. Također, neke bolesti mogu povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva. To su upalna bolest crijeva, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Gubitak više od 5 kg tijekom nekoliko mjeseci bez značajnih promjena u prehrani ili načinu života jedan je od važnih simptoma kako prepoznati rak debelog crijeva. Sumnja na ovu bolest je zbog činjenice da tumorske stanice troše ogroman dio zaliha energije, a imunološki sustav jače radi u borbi protiv bolesti.

Kako prepoznati rak debelog crijeva i koji je način prevencije

Kako prepoznati rak debelog crijeva i kako se dijagnosticira? Laboratorijske pretrage krvi, FOBT test, kolonoskopija, dijagnostički su postupci za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Detaljan pregled nužan je za pacijente koji imaju simptome, promjene vezane uz debelo crijevo i krvarenje. To omogućuje dijagnozu lezija u fazama, ranim ili uznapredovalim. Nakon dijagnoze potrebne su detaljne pretrage kako bi se utvrdio stadij bolesti. Uzimajući u obzir simptome i načine kako prepoznati rak debelog crijeva, preporuča se napraviti kolonoskopiju prije 45. godine života. Također je važno obavljati rutinske preglede.

Treba imati na umu da je prevencija ključna kako bi se dijagnoza i liječenje mogli provesti u ranim fazama bolesti. U tim slučajevima postoji veća mogućnost izlječenja. Prisutnost u smislu promjene navika može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva. To uključuje više tjelesne aktivnosti, vježbanje najmanje 30 minuta dnevno, održavanje zdrave tjelesne težine, konzumiranje hrane bogate vlaknima koja se nalaze u povrću. Treba izbjegavati hranu životinjskog podrijetla, crveno meso i alkohol.


Tagovi: