Kako prepoznati istrošenu četkicu za zube

Zanimljivosti

Kako prepoznati istrošenu četkicu za zube

Ispravna četkica za zube pola zdravlja usne šupljine

Većina ljudi ne čeka da se najvažniji alat za blistavi osmijeh “rascvjeta” (rasčoha, raščupa) da bi ga zamijenio. Svi bi trebali znati da je ispravna četkica za zube pola zdravlja usne šupljine i garancija da se možete nesputano smijati ne skrivajući svoje bijele zube. Nažalost ima i onih koji troše ogromne novce na sredstva za izbjeljivanje zubi, a bilo bi korisnije i zdravije da svaka 3 – 4 mjeseca jednostavno samo kupe novu četkicu za zube.

Četkica za zube je napravljena od mekših ili krućih vlakana koja su nažalost podložna habanju, naročito ako nepravilno četkate zube, prejako pritiskate i previše pritišćete. Kod nepravilnog rukovanja možede oštetiti zubnu caklinu, povrijediti desni, raskrvariti zubno meso, a posve sigurno ćete brže oštetiti i samu četkicu. Raščupanu četkicu ne možete više dobro ni isprati, u njoj se zadržavaju bakterije i skupljaju razne gljivice i plijesni i eto podloge za karijes i razne infekcije usne šupljine.

Koliko puta dnevno vam treba četkica za zube

Neke osobe svaki čas četkaju svoje zube i to snažnim pokretima, kao da su tuđi. To je nepotrebna tortura, zube je dovoljno prati nakon svakog obroka, nježnim kružnim i gore-dole pokretima oko 2 minute, ne duže. Snažno četkanja pet puta dnevno po najmanje 5 minuta je nasilje nad zubima i četkicom. Stanje cakline vaših zubi vam pokazuje koliko puta dnevno vam treba četkica za zube, a stanje i zubi i desni da li u tome pretjerujete.

Četkica za zube će biti nježna prema vašim zubima koliko nježno vi njome rukujete. Vlakna četkice za zube se od snažnog žuljanja i trljanja oštećuju, cijepaju i stvarno vas mogu povrijediti, a uz to se u rascjepima ugnijezde bakterije koje ne uspijete isprati. Neki nakon higijene zubi i usne šupljine isperu četkicu i na nju navuku plastičnu ili najlonsku kapicu, što je pogrešno. Ispranu četkicu treba ostaviti na zraku da se osuši prirodno, jer vlaga pod kapicom također pogoduje bakterijama.

Da li je bolja tvrda ili mekana četkica za zube

Zabluda je da tvrde četkice bolje čiste zube, nisu vaši zubi zagoreni lonac, ne trebate za njih čeličnu žicu. Ali ako ste od onih neodlučnih i stalno se pitate da li je bolja tvrda ili mekana četkica za zube, izaberite mekanu, vaši zubi trebaju nježan i temeljit tretman, a njezina mekana i puno tanja vlakna dosegnuti sve, pa i najmanje udubine i dobro ih očistiti. Tvrda vlakna su dobra samo za ribanje robusnih, neravnih drvenih podova.

Uz to, mekana četkica za zube očitije pokazuje kada su vlakna istrošena i kada je vrijeme za novu četkicu, ako ste slučajno zaboravili kada ste je kupili i koliko dugo je upotrebljavate. Rascvjetali vrhovi tankih vlakana mekane četkice se počnu vunasto mrsiti na površini četkice i to je prvi znak da je zadnji čas da kupite novu četkicu. Mekana vlakna su elastičnija, pa vam zbog savitljivosti ni ne dopuštaju presnažno četkanje i nepotrebno grubo četkanje zubi.

Tagovi: