Kako prepoznati inficiranu ranu

Ljepota i zdravlje

Kako prepoznati inficiranu ranu

Kako prepoznati inficiranu ranu i koji su njeni uzroci?

Infekcija same rane pokazuje da je riječ o znakovima upale. Ovakva vrsta infekcije se nikako ne smije uzimati olako, bez obzira da li je riječ o površinskoj ili dubljoj rani. Ukoliko se infekcija ne liječi ona se veoma lagano može proširiti na okolna tkiva što može biti opasno po život. Kako prepoznati inficiranu ranu i koji su njeni uzroci? Rana može nastati kada je koža ili sluznica slomljena, točnije uništena. Do inficiranja dolazi najčešće radi mikroorganizama na predmetu radi kojeg je došlo do stvaranje rane, primjerice noža. Isto tako razni patogeni u tlu, zraku te vodi mogu uzrokovati infekciju.

Važno je naglasiti da su čest uzrok rana mikroorganizmi koji prirodno stanuju na ljudskoj koži. Kako prepoznati inficiranu ranu? Sami upalni proces se obično odvija u blizini dekubitusa i ovdje često postoje razna udubljenja koja su popraćena s gnojnim iscjetkom koji se može protezati u raznim smjerovima. Kod nastanka rane potrebno je napraviti ispiranje s čistom vodom ili preparatom za čišćenje rana kako bi se smanjila mogućnost infekcije. Ako je rana dublja ili ako je riječ o opekotini, tada se preporučuje posjetiti liječnika ili odlazak na hitnu.

Kako prepoznati inficiranu ranu i koji su njeni simptomi?

Na pitanje kako prepoznati inficiranu ranu možemo odgovoriti sa sljedećim simptomima: Povećano crvenilo, osjećaj pečenja, osjećaj pulsiranja, bol koja se povećava, oteklina koja se povećava iz dana u dan, gnojni iscjedak ili tekućina obojena krvlju koja ima neugodan miris. Simptomi su jednaki za sve inficirane rane. Kako infekcija rane napreduje, može se pojaviti smanjena tjelesna temperatura kao i povećani limfni čvorovi, što je često znak da se radi o sistematskoj infekciji. Kako prepoznati inficiranu ranu i što povećava rizik od infekcije?

Oslabjeli imunološki sustav. Osobe koje pate od dijabetesa, hipertenzije ili raznih krvožilnih bolesti imaju veći rizik od infekcija rane kao i dugotrajnijeg procesa zacjeljivanja. Zdrave osobe se također mogu susresti s rizikom težeg zacjeljenja ako im je prehrana loša i ako imaju slabiji imunološki sustav. Rizik od infekcije rana se također češće pojavljuje kod osoba koje puše jer duhan dokazano oštećuje i sužava krvne žile. U navedenom slučaju, prekomjerno izlaganje sunčevoj svjetlosti može povećati rizik od infekcije i odgoditi sami proces liječenja.

Kako prepoznati inficiranu ranu i kako izgleda njeno liječenje?

Prije procesa kako prepoznati inficiranu ranu i kako izgleda liječenje iste, bitno je da smo upoznati s mogućim komplikacijama koje mogu nastati radi inficirane rane. Komplikacije nakon što nastupi infekcija mogu biti: Apsces rane, plinska gangrena, tetanus, bjesnoća. Navedene komplikacije su zaista rijetke, ali valja imati na pameti da ranu treba što prije očistiti kako ne bi došlo do njih. Kako izgleda liječenje inficirane rane? U pravilu rana se uvijek treba dobro očistiti najbolje hladnom i čistom vodom. Nakon toga slijedi dezinficiranje s dezinfekcijskim sprejem ili prahom koji se mora obilno nanijeti na okolno i samo područje rane.

Nakon što se dezinfekcijsko sredstvo upilo na ranu bi bilo poželjno nanijeti antibiotik koji se primjenjuje na kožu kako bi se smanjila mogućnost upale. Da li je poželjno stavljati flaster? Ako je riječ o malenoj rani da, premda flasteri vlaže ranu i produljuju proces zarastanja. Poželjno je da je rana na zraku. Liječničku pomoć je potrebno zatražiti ako sama rana obilnije krvari i ako je riječ o dubljoj i široj rani, ako je rana posljedica ugriza, ako rana sadrži strana tijela u sebi, ako osoba boluje od dijabetesa ili autoimune bolesti, ako se rana upali i zagnoji. Kako prepoznati inficiranu ranu je prvi korak u njenom uspješnom liječenju.

Tagovi: