Kako preimenovati recycle bin

Kako preimenovati recycle bin

Što je recycle bin?

Recycle bin ili koš za smeće je posebno "skladište" na Windows sustavu. Ovdje će se privremeno spremiti datoteke koje nisu trajno izbrisane s diska vašeg osobnog računala. Poput svake mape, ona također ima svoje stvarno mjesto na računalu. Recycle bin je komponenta sustava, što znači da će se njegov direktorij nalaziti na pogonu koji ima instaliran Windows sustav. Što ćete pronaći u ovome košu za smeće? Kao što i samo ime govori, ono je mjesto gdje odbacujete nepotrebne podatke, foldere, slike, tekstove, programe itd.

Sve što smo privremeno izbrisali možemo pronaći u košu. Zašto koš briše samo privremeno? Ako želite u potpunosti ukloniti određene stvari koje vam nisu potrebne tada je potrebno ručno trajno brisanje. Kako zauvijek izbrisati neželjene stvari s vašeg osobnog računala. Kada kliknete na "Delete/izbriši", tada će se obrisana stvar pronaći u navedenom košu za smeće. Kako bi napravili trajno brisanje, potrebno je napraviti desni klik na košu, i odabrati opciju "empty/isprazni".

Kako preimenovati recycle bin?

Svaki folder ili mapu na osobnom računalu možemo preimenovati. Ako vam se ne sviđa ime Recycle bin ili koš za smeće, tada možete odabrati neko drugo ime. Kako preimenovati recycle bin? Jednostavno. Desni klik na koš, odabir "rename/preimenuj". Klikom na navedeno automatski vam se otvara prozorčić u koji možete krenuti upisivati novo ime. Kada napišete novo ime dovoljno je kliknuti na ekran, i vaš koš će imati sasvim drugo ime. Ukoliko želite vratiti staro ime ili opet preimenovat - proces je sasvim isti. Da li je moguće promijeniti i ikonicu koša za smeće? Naravno. Potrebno je otvoriti "Desktop Icon Settings/postavke radne površine".

Kako bi pronašli navedeno važno je ući u početni izbornik Windowsa i u tražilicu napisati navedeno. Ako ne možete na ovaj način pronaći, tada napravite klik na "Settings/postavke", odaberite "Personalization/osobno prilagođavanje", zatim "Themes/teme" i klik na "Desktop icon settings/postavke radne površine". Drugi korak se sastoji od klika na ikonicu koša za smeće i zatim gumb "Change icon/promijeni ikonu". Otvorit će vam se trenutno ponuđene ikonice, iako i sami možete personalizirati svoji koš. Važno je samo koristiti se alatom koji će slikovne datoteke pretvoriti u ikone.

Da li recycle bin može vratiti izbrisane datoteke?

Ukoliko niste trajno izbrisali svoje datoteke, možete ih vratiti iz koša za smeće. Kako vratiti izbrisane datoteke iz recycle bin-a? Proces je sasvim jednostavan. Pronađite ikonicu recycle bin, lijevim klikom dvaput kliknite na ikonicu. Sada kada vam se otvorio popis obrisanih datoteka, kliknite desnim klikom. Odaberite opciju "Restore" i izbrisana datoteka će vam se automatski vratiti na mjesto s kojeg ste datoteku obrisali. Imajte na umu da ovo striktno vrijedi za datoteke koje nisu trajno obrisane iz koša za smeće.

Poželjno je da uvijek dobro razmislite o tome što i kako brišete, jer trajno obrisane datoteke ne možete više vratiti. Kada je poželjno prazniti navedeni koš? Ikonica će vam sama pokazati kada je ona puna ili prazna. Koš ima maksimalnu veličinu datoteka koju može zaprimiti. Kako bi si olakšali proces trajnog brisanja, možete odabrati opciju trajnog brisanja bez da se datoteke skladište u košu. Neovisno o tome što preferirate, važno je naglasiti da je poželjno da ne skladištite previše smeća na vašem osobnom računalu.


Tagovi: