Kako pravilno prati ruke

Kako pravilno prati ruke

Kako pravilno prati ruke treba učiti od malih nogu

Osobna higijena važna je stavka kojom bi trebala savladati svaka osoba. Osobna higijena obuhvaća higijenu kao takvu, a vrlo je važno znati kako pravilno prati ruke. Pranje ruku nešto je što bi trebalo naučiti svaku osobu od malih nogu jer rukama diramo mnoge površine i mnoge stvari koje mogu biti kontaminirane raznim bakterijama, virusima i sličnim mikroskopskim organizmima.

Rukama osim raznih površina i predmeta diramo svoje lice, nos, oči i usta zbog čega si ponekad znamo prenijeti neke bolesti. Kod djece je poznata i tzv. bolest prljavih ruku, koja je zapravo zaraza helikobakter bakterijom koja kroz život može uzrokovati razne želučane i ine probleme. Ruke je poželjno prati često, posebice kada vlada sezona gripe, viroza te trenutno u vrijeme pandemije kako bi smanjili mogućnost zaraze. No, nije dovoljno samo brzinski oprati ruke već je dobro znati kako pravilno prati ruke kako bi bili sigurni da smo uklonili što je moguće više patogenih uzročnika bolesti.

Kako pravilno prati ruke uz upute

Pranje ruku jedan je od najlakših, najjednostavnijih i najjeftinijih načina na koje pojedinci mogu utjecati da se smanji prijenos raznih bolesti. No, moramo biti svjesni da brzinsko pranje ruku i ispiranje neće u potpunosti ukloniti tragove raznih virusa i bakterija s vaših ruku te je dobro znati kako pravilno prati ruke, kako bi se smanjila količina patogenih uzročnika bolesti i smanjila mogućnost zaraze. Kako pravilno prati ruke oduzet će vam nekih 20 do 30 sekundi vašeg vremena, a vrijeme si možete mjeriti tako da si u glavi otpjevate pjesmicu sretan rođendan ti ili neku sličnu 2 puta za redom.

Pravilno pranje ruku kreće na način da prvo smočite ruke tekućom vodom, nakon čega na ruke nanosite sapun u količini koja će vam moći prekriti navlažene dijelove ruke. Koristiti možete tekući ili kruti sapun, bitno je samo da uzmete dovoljnu količinu sapuna te da njime istrljate cijele šake, krenuvši od dlana i prstiju do stražnje strane šake te ispod noktiju.

Kako pravilno prati ruke i smanjiti prijenos patogenih uzročnika bolesti

Nakon što ste sapunom istrljali cijele šake i područje ispod noktiju, svoje ruke osušite čistom krpom, odnosno, ručnikom ili papirnatim ručnikom za jednokratno korištenje. Kako pravilno prati ruke jednostavan je proces koji ne oduzima mnogo vremena, a može pomoći spriječiti širenje raznih bolesti. Ruke bi trebalo prati često, posebice prije i nakon jela, nakon obavljanja nužde, kada boravite na raznim javnim mjestima i u mnogim drugim situacijama, a ne samo kada su vam ruke vidno prljave.

Kako pravilno prati ruke trebala bi znati svaka osoba i poželjno je učiti djecu od malih nogu kako bi sačuvali svoje zdravlje koliko je moguće. Ukoliko u nekoj situaciji nemate pristup vodi i sapunu, dobra je opcija dezinficirati ruke nekom tekućinom ili gelom koji sadrži medicinski alkohol kako bi uklonili patogene uzročnike. Dezinfekcija ruku trebala bi se vršiti istim postupkom kao i samo pranje ruku te kada uhvatite priliku, ruke oprati s vodom i sapunom.


Tagovi: