Kako pravilno kuhati špagete – Izvorni talijanski recept za špagete

Kako pravilno kuhati špagete - Izvorni talijanski recept za špagete

Svi vole špagete, ali ih svi ne kuhaju pravilno

Postoji mnogo vrsta tjestenina, sve imaju svoju svrhu i namjenu, ali samo su su špagetima posvećeni cijeli restorani po cijelom svijetu koji se ponosno nazivaju špageterija, točnije "spaghetteria". Bez iznimke, svi vole špagete, ali ih svi ne kuhaju pravilno, ili ih prekuhaju ili ih nedovoljno skuhaju i tako im oduzmu ono bitno zbog čega ih volimo. Jedi ih kuhaju u ključaloj posoljenoj vodi u koju su dodali malo ulja da se ne lijepe, drugi ulje dodaju nakon cijeđenja.

Najvažnije je kuhati špagete u dovoljno vode i probati ih nakon barem dvije do tri minute nakon što su se kuhale od navedenog vremena kuhanja na pakiranju koje ste kupili. Naime, vrijeme kuhanja ovisi o kvaliteti brašna u špagetima i o njihovom načinu izrade, ali morate gledati i rok trajanja na pakiranju, zbog svih navedenih podataka vrijeme kuhanja špageta može varirati. Zanimljivo je da se nijedan restoran ne zove makaron, a špagetreija je mnogo, zar nije to ljubav na najjače.

Špagete i tagliatelle ili talijanete, koje su razlike

Naravno, umaci daju zadnji, onaj posljednji tach svakoj tjestenini, ali je jako važno da se okusi i struktura na pravi način sljubljuju sa skuhanom tjesteninom. E, sada smo u problemu, špagete ili tagliatelle ili talijanete, koje su razlike, one su u volumenu i površini tjestenine na koju prianja spremljeni umak. Okruglim špagetima umak klizi po njihovim oblinama, ali tako se lijepo omataju oko vilice, a "usisavanje" dugačkih krajeva špageta jednako veseli i odrasle i djecu.

U odnosu na tanke okrugle špagete, tagliatelle ili talijente su zapravo široki rezanci na koje svi umaci lijepo prianjaju, pa je to glavni razlog za njihov izbor. Što se umaka tiče obje vrste tjestenine lijepo se slažu i uz bolognese i uz milanese i uz sve druge vrste umaka koje izaberete ili sami smislite. Naravno, sve te vrste umaka možete koristiti i uz druge vrste tjestenina, koje također kuhate na isti način obzirom na omjer vode i soli na količinu tjestenina.

Zašto je važno da špagete budu kuhane al dente

Izraz al dente se prevodi kao nešto "pod zub" ili "pod zub", ali u slobodnom prijevodu obično znači ne prekuhati. Zašto je važno da špagete budu kuhane al dente, iz jednostavnog razloga što prekuhana tjestenina nije ukusna, a i teško je probavljiva. Tako je to sa škrobovima, prekuhani i raskuhani upijaju previše vode, usporavaju proizvodnju inzulina i probavu i nikako se prekuhana tjestenina ne preporučuje dijabetičarima i osobama na dijeti za mršavljenje i osobama sa usporenom probavom.

Za špagete i druge vrste tjestenina proizvođači sve češće na pakiranjima navode dva vremena kuhanja, izaberite kraće vrijeme kuhanja ako želite tjesteninu al dente. Običaj kušanja hrane dok se kuha vrijedi i za kuhanje tjestenine koju kušajte barem dvije minute prije nego što mislite da je gotova. Tjestenina al dente je važna za vaše zdravlje, sprječava gomilanje masnog tkiva, takvu je u ograničenim količinama možete jesti i ako ste na nekom strogom režimu prehrane.


Tagovi: