Kako posijati Božićnu pšenicu

Kako posijati Božićnu pšenicu

Kada i kako posijati Božićnu pšenicu

Kada i kako posijati božićnu pšenicu zasigurno se pitate u predbožićne blagdane ako već nemate iskustva s time. Po katoličkom kalendaru kao početak svete Lucije, božićna se pšenica sije na 13. prosinca. Sijanje i održavanje pšenice je vrlo lako i može ostati svježa do Novogodišnjih praznika. Božićna pšenica je tradicija i uz božićnu zvijezdu jedan od ključnih obilježja ovog blagdana.

Sijanje pšenice može biti vrlo zabavno ako to radite sa svojom djecom, jer svakodnevna briga o pšenici će kod djece stvoriti zabavnu obavezu i sa nestrpljenjem će očekivati da pšenica nikne. Djeca vole sudjelovati u pripremama božićnih blagdana, ne samo kod sijanja pšenice već i kod izrade ukrasa ili rađenja božićnih kolača.

Postoje razni načini kako posijati božićnu pšenicu i zasigurno će biti svakom djetetu i drugim članovima obitelji zabavno promatrati i brinuti se o ovom zajedničkom pothvatu. Pšenica koju ste posijali sa svojim ukućanima i o kojoj ste se zajednički brinuli imat će poseban značaj kad je na Badnje veče stavite pod bor ili negdje kao ukras u vašem domu.

Kako posijati Božićnu pšenicu i koja je simbolika božićne pšenice

Način kako posijati Božićnu pšenicu ćete odabrati za koji smatrate da je provjeren i uspješan, kako bi ovaj pothvat uspio. Božićna pšenica tradicionalno nosi svoju simboliku, ona je simbol novog života, obnove života i simbol plodnosti. Što je pšenica bujnija i zelenija, donijet će u nadolazećoj godini veću sreću i blagostanje.

Stoljećima se vjerovalo da zdrava i bujna pšenica koja se sije za Svetu Luciju nosi blagostanje bolje ljetine u godini koja slijedi. A nakon božićnih blagdana kako ne bi propala pšenica se davala pticama.

Kako posijati Božićnu pšenicu vezano je upravo uz Svetu Luciju što na latinskom znači svjetlo, jer to je zimsko doba koje je samo po sebi sa manje sunčanih dana nego u ljeto. Dani nakon Svete Lucije polako postaju duži. Sveta Lucija nagovješćuje dolazak Božića kada se rodio Isus. Ovaj običaj sijanja pšenice za božićne blagdane u našim krajevima je živ i dan danas, a vrlo rijetko se može naći drugdje u svijetu osim još u Portugalu i Italiji.

Postupak kako posijati Božićnu pšenicu da bujno raste

Postupak kako posijati Božićnu pšenicu da bi ona bujno rasla vrlo je jednostavan ako slijedite par savjeta. Prije samog postupka sijanja (sadnje) sjemenke pšenice treba ostaviti u vodi najmanje 12 sati kako bi se sjemenke napunile vodom. Nakon tog perioda sjemenke se izvade iz vode i ostave neko kratko vrijeme na suhoj krpi ili papirnatom ubrusu da se višak vode upije.

Nakon što su se sjemenke pšenice osušile u ukrasne posudice koje ste odabrali za uzgoj pšenice stavite zemlju na 3/4 posudice. Lagano pritisnite zemlju da izađe zrak pa nadodajte još malo zemlje. Nakon toga stavite sjemenke pšenice u gustom rasporedu kako bi biljke izrasle što gušće i bujnije. Po sjemenkama posipajte još malo zemlje, te zalijte vodom. Drugi način kako posijati Božićnu pšenicu je da na zemlju prije posipavanja sjemenki stavite kao podlogu pamučnu vatu koju ste prethodno namočili u toplu vodu.

Za brigu o pšenici je važno da ima dovoljno svjetla, ne smije biti blizu izvora topline poput peći ili radijatora zbog isušivanja. Neposredno nakon sijanja dobro je i na posudice staviti prozirne folije ili prozirne vrećice kako bi sjemenke što prije proklijale i krenule rasti, ali nemojte skroz zatvoriti jer zrak treba cirkulirati.


Tagovi: