Kako posaditi ananas

Kako posaditi ananas

Kako posaditi ananas, uzgajanje ananasa u kućnim uvjetima

Ananas je jedno od omiljenijih voća, činjenica da ga možemo jesti cijelu godinu i da je idealna ljetna poslastica oduševljava mnoge. Zbog svojih prednosti i bogatstva nutritivnih vrijednosti mnogi se pitaju kako posaditi ananas i da li on uopće uspijeva u našim krajevima? Ananas uspijeva u bilo kojim uvjetima, no bitno je naglasiti da plodu treba dvije godine da postane ananas kakvog svi poznajemo. Ako želite posaditi ananas, bitno je da pratite navedene korake. Prvo što morate napraviti je kupiti nešto veći i zreliji ananas. Ananas je bitno zatim dobro oprati i odrezati njegov zeleni vrh, ostatak ploda pojedite ili iskoristite na neki drugi način. Dio sa zelenim lišćem koji se nalazi na njegovom gornjem djelu stavite u posudu s vodom i pričekajte dok ne krenu rasti korjenčići. Nakon što vidite da je list krenuo puštati korijene bitno je nabaviti adekvatnu teglicu gdje ćete posaditi svojeg novog mezimca. Budući ananas možete posaditi u teglicu i držati u kući ili stanu, ili ga možete posaditi u vrtu. Nemojte zaboraviti da je riječ o tropskom voću, ono ne podnosi niske temperature jer one imaju negativne posljedice na njegov rast i razvoj. Ako prvi put u životu sadite ananas tada je bolje da ga posadite u teglicu koju možete držati u unutarnjem prostoru. Kako posaditi ananas je vrlo jednostavan proces, kao i sama briga oko ploda.

Kako posaditi ananas, rast prvih plodova

Nakon što je list ananasa pustio malene korjenčiće u vodi, bitno je teglicu napuniti zemljom i pažljivo u zemlju premjestiti mladi ananas s njegovim korjenčićima. Korijen se treba prekriti srednjim slojem zemlje i redovito ga zalijevati kako bi ananas nastavio svoj rat i razvoj. Budući da ste ovdje već napravili poveći dio vezan za kako posaditi ananas, sada je bitno da budete strpljivi. Ananas tek nakon godinu dana redovite brige daje prve rezultate u rastu biljke, a prvi plodovi dolaze tek za dvije do tri godine nakon što ste ga posadili. Pojava prvih plodova je svakako uzbudljiva stvar, no oni se ne smiju brati niti konzumirati dok plodovi ne poprime žuto smećkastu boju. Ananas rađa u proljeće ali u istom mjesecu i propada. Ananas cvjeta između 10 i 20 mjeseci. Znate kako posaditi ananas, no znate li kako voditi brigu o njemu? Ananasu treba dosta topline i svjetlosti. Navedena biljka cvijeta između 10 i 20 mjeseci i nakon ovog procesa biljka može krenuti propadati, ali bitno je naglasiti da se na samoj biljci pojavljuju barem dvije mladice. Kada listovi koje ste posadili krenu venuti nakon dvije godine, tada mlade biljke opet možete odvojiti i posaditi. Poželjno je da ananas tijekom njegovog rasta presadite barem dva puta prije nego dosegne svoju pravu veličinu. Prvi put ga možete presaditi nakon tri mjeseca, a drugi put kada navrši godinu dana. Važno je naglasiti kako tegla ili lončanica u kojoj ga sadite mora imati dobru drenažu i ne smije biti prevelika.

Kako posaditi ananas, briga oko sadnice

Naglasili smo kako je bitno da se mlada sadnica ananasa drži na toplom mjestu koje ima puno svjetlosti. Ananas je najlakše dobiti putem njegovih listova, točnije sadnjom njegovih listova. Kako posaditi ananas? Prilikom kupnje ananasa moramo odvojiti njegove listove koje stoje kao kruna na vrhu ploda. List zatim stavimo u vodu i čekamo da se pojave prvi korjenčići, zatim radimo proces sadnje u kojemu pažljivo plod prebacujemo u lončanicu i prekrivamo sa zemljom. Ananas nije teško uzgojiti, sama biljka prolazi kroz nekoliko procesa dok na kraju ne razvije plod. Sadnicu ananasa je bitno zalijevati s puno vode i po potrebi ju zaštititi sa plastičnom vrećicom. Mladu sadnicu je potrebno držati na toplome, idealna temperatura za njen rast i razvoj je oko stupnjeva. Svakoga dana na 5 do 10 minuta ako imate sadnicu zastiđenu pod vrećicom je potrebno prozračiti. Zemlja oko sadnice bi uvijek trebala biti vlažna. Pojavom novih listova u sredini čuperka sadnice je znak da se biljka razvija. Sada kada znate kako posaditi ananas i kako voditi brigu o njegovoj sadnici ništa vas ne sprječava da se i sami okušate u sadnji ananasa.


Tagovi: