Kako pobijediti strah

Zanimljivosti

Kako pobijediti strah

Kako pobijediti strah i negativne emocije

Strah je negativna emocija koju u nekim situacijama doživljavamo te se ta emocija može loše odraziti na naš organizam. U nekim ekstremnim slučajevima, strah može imati toliko velik utjecaj na nas da naše tijelo postane kao paralizirano. Strah kao emociju doživljavamo u svom umu te si uz dobre savjete možemo pomoći kako pobijediti strah.

Strah od nekih situacija ili stvari može biti toliki da to prelazi u stanje fobija pa tako postoje i posebni nazivi za određene strahove, kao što su na primjer arahnofobija, odnosno, strah od pauka te mnogi drugi. Strah kao negativna emocija, osim što može dovesti do toga da budemo paralizirani od straha, može se očitavati i na neke druge načine. Kod nekih ljudi se strah pretvara u agresiju, ali i druge negativne oblike ponašanja kao što je i nesigurnosti. Stoga je vrlo dobro naučiti kako pobijediti strah i kontrolirati njega kao glavnu negativnu emociju, a time i druge povezane emocije.

Kako pobijediti strah i tehnike

Strah je moguće pobijediti na razne načine. Postoje različiti načini i tehnike kako pobijediti strah, no kako je svaka osoba individua za sebe, ono što će pomoći jednoj osobi, ne znači nužno da će pomoći i drugoj. Kako pobijediti strah ne rješava se u nekom hiru i odjednom, već za to treba ponešto vremena. Postoje stručne osobe uz čiju je pomoć i savjetovanje moguće pobijediti svoje strahove, no također jer to moguće i napraviti sam.

Ovisno o tome u kojem je stadiju neki strah ili fobija, nekima će trebati više vremena i vođenje od strane druge osobe, dok je kod nekih blažih oblika strahova moguće to napraviti sam samcat. Ono što će vam vjerojatno svatko preporučiti u trenutcima kada krenete osjećati strah je da krenete s vježbama disanja. Iako na prvu možda zvuči banalno, promjena ritma disanja može pomoći s potjerivanjem osjećaja straha te vam može pomoći s time da si malo saberete misli.

Kako pobijediti strah postepeno

Kako pobijediti strah također je moguće na način da se suočite sa svojim strahovima. Kako svi mi strahove doživljavamo na drugačiji način, način suočavanja s njima također se razlikuje. Najvažnije je slušati sebe i svoje tijelo te je suočavanje sa strahom potrebno napraviti postupno, slušajući vlastite reakcije. Kako pobijediti strah najbolje je uz znanje i suočavanje sa njime.

Ukoliko se recimo bojite neke bolesti, pokušajte naučiti sve što se može naučiti o njoj jer na taj način možete dobiti neku generalnu sliku o tome kako neke stvari funkcioniraju. Ili pak, ako se primjerice bojite nastupa u javnosti ili nekih životinja kao što su zmije, pokušajte se suočiti sa tim strahovima direktno, no obavezno slušajući svoje tijelo i emocije. Forsiranje prilikom suočavanja sa strahom neće biti od koristi te je stoga važno pokušati se riješiti tog osjećaja korak po korak, dok vam u nekoj određenoj situaciji tijelo neće krenuti reagirati opuštenije.

Tagovi: