Kako platiti parking

Tech

Kako platiti parking

Kako platiti parking uz pomoć mobitela?

Razvoj tehnologije utjecao je na sve sfere ljudskog života i to u većini slučajeva u pozitivnom smislu. Plaćanje parkinga jedna je od stvari na koju je razvoj tehnologije utjecao jako pozitivno. Ako nikada niste plaćali parking uz pomoć mobitela, onda pročitajte ovaj tekst koji vam donosi informacije o tome kako platiti parking uz pomoć mobitela. Postupak plaćanja parkinga uz pomoć mobitela može se primijeniti u bilo kojem gradu u Republici Hrvatskoj koji ima organiziranu naplatu parkinga na javnim površinama.

Svaki javni parking na kojem se naplaćuje parkiranje na svojoj površini ima uređaj gdje ljudi mogu platiti parkirnu kartu. Na samom uređaju napisan je broj na koji građani mogu poslati sms poruku te na taj način platiti parking. U sms poruci trebate navesti registracijsku oznaku svojeg vozila koje ste parkirali. U roku nekoliko sekundi dobivate sms potvrdu na svoj mobitel da ste platili parking u trajanju jednog sata. U poruci je navedeno točno vrijeme koliko traje parking. Kao što vidite postupak kako platiti parking uz pomoć mobitela je veoma jednostavan.

Kako platiti parking na klasičan način?

Postoje osobe koje nisu ljubitelji tehnologije i određene stvari vole raditi na klasičan način. Na njihovu sreću parking se može platiti i na klasičan način bez upotrebe mobitela. Postupak kako platiti parking na klasičan način također uključuje korištenje uređaja koji se nalazi na javnom parkingu. Plaćanje parkinga na klasičan način ima određenu prednost u odnosu na način koji uključuje mobitel. Naime, na klasičan način možete platiti nekoliko sati parkinga, dok mobitelom možete platiti samo sat za satom.

Klasičan način podrazumijeva ubacivanje kovanica u uređaj te pritiskanje tipke za izbacivanje parkirne karte. Ovisno koliko novca ubacite, toliko ćete imati pravo parkirati svoje vozilo. Nakon što dobijete parkirnu kartu, obavezno je stavite na vidljivo mjesto u svojem vozilu. To je bitno jer službenik parkinga mora vidjeti vašu kartu kada provjerava parking, u protivnom ako ne vidi kartu, može vam napisati kaznu za neplaćanje parkinga. Postupak kako platiti parking na klasičan način možda nije pogodan za vrijeme kiše kada morate istovremeno koristiti kišobran i plaćati parkirnu kartu.

Kako platiti parking za cijelu godinu?

S obzirom na to da se velika većina gradova u Hrvatskoj bori s problemom nedovoljnog broja javnih parkirnih mjesta, mnogi gradovi su uveli mogućnost kupovine godišnje parkirne karte za određenu zonu. Godišnja parkirna karta omogućuje vlasniku vozila da svoje vozilo parkira bilo gdje i koliko god želi unutar zone za koju je platio godišnju kartu. Godišnja karta je u globalu jeftinija nego da svaki dan plaćate parking za istu zonu.

Ova mogućnost je savršena za građane koji žive unutar zone gdje se naplaćuje parking. Naime, oni plaćanjem godišnje karte mogu uštedjeti na svojem parkiranju. Ako nikada niste plaćali godišnju kartu, onda se sigurno pitate kako platiti parking za cijelu godinu. Na vašu sreću postupak kako platiti parking za cijelu godinu je isto tako jednostavan kao i postupak plaćanja satne parkirne karte. U ovom slučaju godišnju kartu ne kupujete na uređaju na parkingu, već u nadležnoj instituciji za parkiranje u svome gradu. Tamo ćete u većini slučajeva dobiti uplatnicu koju morate platiti. U godišnjoj karti morate navesti registraciju vozila za koje plaćate godišnju kartu.

Tagovi: