Kako piti aroniju

Ljepota i zdravlje

Kako piti aroniju

Kako piti aroniju kao sirup

Izuzetna ljekovita svojstva ove sibirske biljke koja je pogodna za uzgoj u svakom području djeluju na ljudsko zdravlje u više smjerova. Aronija je najznačajnija kao antioksidans koji naša tijela čisti od svih šetnih tvari koje unosimo u svoj organizam. Uz to jako blagotvorno djeluje na želučani i probavni sustav, ublažava glavobolje i migrene, snižava krvni tlak, sprečava virusne i bakterijske infekcije, pruža zaštitu od bolesti očiju, pomaže u zacjeljivanju rana, sprečava nastanak bora, štiti od UZ negativnog zračenja, te jača imunološki sustav organizma.

Kako piti aroniju kao sirup preporuka je konzumirati sirup ujutro, nakon doručka jer na taj način na početku dana unosimo antioksidans prije nego konzumiramo štetne namirnice.

Sirup od aronije jedan je od načina kako piti aroniju i vrlo lako ćete ga napraviti u vlastitoj kuhinji. Nabavite dva kilograma aronije bobica, treba vam 1 litra vode, osamsto grama šećera i jedan svježe ocijeđeni limun. Sastojke kuhajte i miješajte, a tokom kuhanja pritišćite bobice aronije da puste što više soka. Kad zaključa treba pričekati nekoliko minuta prije nego ga izvadite i ostavite da se ohladi. Procijedite kompletan sadržaj i stavite na štednjak do točke ključanja, kad proključa maknite i dodajte limun. Sirup spremite u staklene sterilizirane boce i zatvorite ih. Kao i svaki pekmez ili bilo koju zimnicu čuvajte na hladnom i zatamnjenom mjestu i uživate u sirupu od aronije svaki dan.

Kako piti aroniju kao hladno prešani sok

Hladno prešani sok od aronije se preporučuje kao najbolja varijanta pripreme aronije jer nema kuhanja nego se sok radi od zamrznutih bobica aronije. Hladno prešani sok je jedan od načina kako piti aroniju i vrlo je praktičan i jednostavan za pripremu.

Nakon što ste nabavili bobice aronije ili ste završili berbu vlastite aronije, spremite bobice u duboko zamrzavanje u vrećice od 1 kilograma jer će vam to biti i najbolje za pripremu hladnog soka. Jednom odmrznute bobice aronija nemojte ponovo zamrzavati nego koristite za pravljenje hladnog soka.

Nakon što ste odmrznuli bobice od 1 kilograma bobica dobit ćete 7 dcl soka aronije koji jedan od načina kako piti aroniju, te možete konzumirati nerazrijeđen ili razrijeđen vodom ili čajem nekoliko dana. Bobice aronije sameljite u sokovniku ili blenderu, možete ga konzumirati neprocijeđenog ali i procijeđenog. Nemojte dodavati konzervanse ili sladila jer to onda više ne nazivamo prirodnim sokom jer konzervans i sladila mogu imati negativan učinak na zdrave sastojke aronije. Preporuka je piti 30 do 50 ml soka ujutro uz doručak.

Kako piti aroniju kao čaj od aronije

Kao i druge biljke koje konzumiramo kao čaj, bilo kroz cvjetove biljaka ili kroz njihovo sasušeno lišće slično je i sa čajem od aronije. Kako piti aroniju kao čaj i što je potrebno za pripremu čaja od aronije prvenstveno vam je potrebno osušeno lišće aronije.

Uobičajeno za je šalicu čaja potrebna mala žličica osušenog lišća ili cvjeta. Osušeno lišće aronije usitnite na sitne komadiće prije same pripreme te prelijte šalicom vruće vode. Uobičajeno je potrebno za svaki čaj lišću da odstoji u vrućoj vodi desetak minuta, pa tako i aroniji. Procijedite čaj te ukoliko vam je okus pregorak, umjesto šećera dodajte domaći med koji je dodatno pojačati ljekovita svojstva ove biljke i dodati svoja ljekovita svojstva.

Kako piti aroniju u obliku čaja preporučuje se najmanje tri šalice čaja dnevno, zamijenite umjetne sokove i gazirana pića ovim čajem kojeg možete pripremiti ujutro i tokom dana ga konzumirati uz prijeko potrebnu vodu koju naš organizam traži na dnevnoj bazi. Neka ovaj postupak pripravljanja čaja ujutro postane vaša dnevna rutina i doza zdravih sastojaka koje trebate unositi u svoj organizam. Konzumirajte aroniju i razina umora i stresa će se vidno smanjiti uz sve ostale pozitivne učinke koje nam aronija pruža.

Tagovi: