Aronija – biljka koja pazi na vaše zdravlje

Ljepota i zdravlje

Aronija - biljka koja pazi na vaše zdravlje

Aronija u prehrani

Aronija ima jako veliku hranjivu vrijednost, iako ona ovisi o tome na koji način je uzgojena i na kojem području. Hranjiva vrijednost aronije više ili manje bogata je ovisno o tome na koji način je prerađena, točnije način kako ju se konzumira i uključuje u svakodnevnu prehranu. Hranjiva vrijednost aronije ovisi i o tome u kojoj fazi rasta biljke se radi berba, točnije u kojoj fazi rasta je bila kada ju se bralo za obradu i jelo. Kao i svako drugo bobičasto voće ona raste u grmu.

Aronija sadrži u som sastavu veliki broj vitamina i minerala koji čine hranjivu vrijednost ove biljke. Vitamini koje ovo voće sadrži su u najvećim količinama vitamin C, tokoferoli, pantotenska kiselina, niacin, vitamin K, vitamin B6, folna kiselina, Vitamin B12, vitamin b2 i vitamin B1.

Minerali koje sadrži nose mnoge dobrobiti za ljudsko zdravlje, kalcij, kalij, željezo, natrij, cink i magnezij. Vitamini i minerali koje ovo voće sadrži velike su hranjive vrijednosti koje su potrebne ljudskom tijelu za zdravu prehranu.

Aronija i njene beneficije

Aronija je vrsta bobičastog voća sa brojnim beneficijama za ljudsko zdravlje, a jedna od najvažnijih je antikancerogeno djelovanje aronije. Svojim djelovanjem, uspješna je u borbi protiv raka debelog crijeva i raka dojke. Ona ima snažno djelovanje koje se bori protiv rasta kancerogenih stanica, pritom ih uništavajući. Posebno je efektivna u uspješnosti zaštite od raka ako se konzumira u obliku ekstrakta.

Aronija osnažuje imunitet i smanjuje upalne procese u tijelu. Također povoljno utječe u borbi protiv dijabetesa, pritom postiže uravnoteženu razinu inzulina i glukoze u krvi. Potencijalno može imati učinka i na pomoć pri prevenciji razvoja dijabetesa u tijelu prije nego on nastane. Istraživanja su pokazala kako je djelovanje aronije blagotvorno i pomaže kod saniranja štete koje su nastale na organu jetre, želučane ovojnice i želuca.

Također, oni ima i antioksidativno djelovanje koje djeluje na lučenje toksina i štetnih tvari koje se na bilo koji način skupljaju u tijelu, uključujući i razinu stresa koja se nakuplja u vama. Najefektivnija je tu tom slučaju ako se aroniju konzumira kao sok. Uz sve je navedeno jako korisna i za dugoročno održavanje zdravlje krvnih žila, posebno arterija, te može utjecati i na regulaciju krvnog tlaka u tijelu, naročito ako je on previsok.

Kako se priprema aronija

Aroniju je moguće konzumirati na mnogo načina, kako smo već spomenuli ako se konzumira u obliku ekstrakta vrlo je djelotvorna u borbi protiv raka debelog crijeva i raka dojke. Ako se konzumira kao sok najučinkovitija je kao pomoć u obnovi organa i kao antioksidativno sredstvo. Aronija se može pripremati i konzumirati na mnoge načine kao što je to slučaj sa svim bobičastim voćem.

Prilikom konzumacije aronije se trebate pripremiti na njezin trpki okus i poseban doživljaj koji ona postiže u ustima nakon i tijekom konzumiranja, neovisno kako je prethodno obrađena. Aronija se prvenstveno može konzumirati neprerađeno kao bobica, svježe ubrana kada je sazrela, ali se od od svježih bobica može napraviti džem, čaj, sok ili vino.

Također, može se ubaciti i u pripremu slastica kao što su pite, kolačići, biskviti, muffini i drugi. Dakle, može ju se slobodno koristiti u pripremi kolača i peći kao i ostalo bobičasto voće. Iako nema izrazito sladak i ugodan okus, dobro ju je konzumirati zbog njezine nutritivne hranjive vrijednosti i svih dobrobiti koje ona ima za ljudsko zdravlje.

Tagovi: