Kako odčepiti nos

Kako odčepiti nos

Zašto se nos začepljuje?

Začepljen nos nije samo neugodna, već i veoma iritantna pojava. Zašto se nos začepljuje? Uzroci su razni, no najčešće do začepljenja dolazi uslijed alergijske reakcije, prehlade, upale, ili problema sa sinusima. Kada nastupi začepljenost nosa, pojavljuju se i određeni simptomi poput neprestanog curenja, svrbeži u nosu, crvenilo radi iziritiranosti, stvaranje ranica, nadraženost sluznice. Prije nego krenete u pronalazak rješenja kako odčepiti nosnice, bilo bi poželjno da se riješite uzroka.

Eliminiranjem uzroka začepljenost će proći sama od sebe. Međutim, potrebno je imati na pameti da samo odčepljivanje nosa uslijed alergije ili prehlade može biti veoma dugotrajan proces, pa nije neobično da se mnogi služe raznim trikovima kako bi sam proces i ubrzali. Metode liječenja često se sastoje od uzimanja lijekova protiv alergija ili prehlade. Važno je naglasiti kako ovi lijekovi ne moraju nužno pomoći, te kako mogu stvoriti ovisnost. Terapije se često propisuju na najviše 10-ak dana. Nažalost, ako su tegobe teže, začepljenost nosa će trajati dulje.

Kako odčepiti nos prirodnim metodama?

Ako vam začepljenost nosa ne prolazi, tada isprobajte sljedeće prirodne metode liječenja: Inhaliranje vruće vode ili čaja - Udisanje vruće pare je svakako jedan od najstarijih trikova za zaštopan nos. Vruća para može otopiti nakupljenu sluz u nosnicama i gornjem djelu nosa, što će olakšati ispuhivanje nakupljenog sadržaja. Kako inhalirati paru? Kada voda zavrije u nju po želji stavite biljni čaj. Pričekajte malo da voda krene isparivati postepeno. Nadvite se nad lonac, stavite na glavu ručnik i udišite paru. Inhaliranje bi trebalo trajati do 10 minuta ili dok se voda ne ohladi.

Vrući tuš ili kupka - Djeluje poput inhaliranja. Udišemo paru koja će nam omekšati sluz koja se nakupila u nosnicama. Ako ležite u kadi poželjno je da u kupku dodate par kapi eteričnog ulja ili mirisne soli. Ljuta hrana - Kapsaicin je sastojak koji nam može pomoći pri odčepljivanju nosa. Konzumacijom ljute hrane poboljšavamo svoji krvotok, poboljšavamo cirkulaciju. Navedeno širi krvne žile, pa tako i kapilare u nosu. Ako niste fan ljute hrane, tada ju možete samo pomirisati.

Čišćenje nosa uz slanu otopinu - Otopine koje su na bazi soli ili morske vode mogu pomoći u odčepljivanju nosa. Ova otopina može omekšati sluz u nosu i smiriti nadraženu sluznicu. Tekućinu je najbolje uliti u nos dok je glava nagnuta kako bi ona izašla na drugu stranu. Odmor i jačanje imuniteta - Dobar san, kvalitetan odmor, manje stresa, sve navedeno može ojačati naš imunitet i suzbiti upalu. Preporučuje se i boravak u prirodi, udisanje svježeg i vlažnog zraka, tjelovježba.

Dodatna pomoć za začepljeni nos

Curenje i začepljenost nosa često nastaje kada imamo toplo-hladne promjene, a glavni krivci za navedene promjene su suhi zrak, nagle promjene u temperaturi. Osim sezonskih bolesti i alergija, klima i pretjerano grijanje također mogu uzrokovati začepljen nos. Kako si još možete pomoći ako vam gore navedeni savjeti ne pomažu? Dodatnu pomoć potražite u sljedećim stavkama: Ovlaživač zraka - Pretjerano grijanje i isušivanje prostora može uzrokovati začepljenost nosa. Kako bi za hladnih ili toplih dana uvijek imali ugodan i vlažan zrak, nabavite si ovlaživač zraka.

Konzumirajte luk i češnjak - Luk možete koristiti na dva načina. Možete ga narezati i približiti nosnicama kako bi udahnuli njegove čestice, ili ga možete sirovog pojesti. Sjetite se samo kako vam luk uvijek pročisti sinuse i oči kada ga režete. Češnjak bi se trebao pojesti sirov. Čaj od nima - Nim se smatra čudotvornom biljkom i često nosi naziv "seoska ljekarna". Ovo drvo je poznato po antiseptičkom djelovanju - koristi se za liječenje probave, pročišćuje kožu, liječi grlobolju, upalu sinusa. Kod upala se preporučuje konzumacija čaja od nim praha. Osim što ćete ga piti, poželjno je da dvije kapljice čaja stavite ispod nosa.

Gelovi i kreme s mentolom - Nos će se uvijek osvježiti ako osjeti "papreni" miris mentola. Ovakve gelove i kreme možete namazati ispod nosnica ili na prsa. Mentol će pomoći u proširenju krvnih žila i osloboditi će dišne puteve u tijelu. Osim navedenog, može smiriti iritirajući i suhi kašalj, i pomoći pri izbacivanju sekreta koji se nalazi u nosu i grlu. Za bolje spavanje poželjno je kremu ili gel namazati prije odlaska na spavanje.


Tagovi: