Kako očistiti srebro kad pocrni

Zanimljivosti

Kako očistiti srebro kad pocrni

Kako očistiti srebro kad pocrni i zašto srebrno crni?

Ljubitelji srebra su se zasigurno više puta zapitali kako očistiti srebro kad pocrni i koji je razlog zašto ono crni? Srebrno je svakako jedan od najcjenjenijih plemenitih metala danas, njegovo najomiljenije izdanje je upravo u obliku nakita. Velika mana srebra je upravo ta što ono brzo gubi svoj izvorni sjaj i krene crniti s vremenom. Zašto srebro crni?

Kada je srebro u doticaju s vodom, znojem ili raznim kemijskim sredstvima ono krene s vremenom crniti. Srebro ne trpi pretjeranu izloženost vlazi, suncu i ostalim vremenskim uvjetima jer upravo oni djeluju na promjenu boje srebrne površine i tako dolazi do postupnog tamnjenja. Srebro se preporučuje nositi povremeno a ne stalno kako bi se izbjeglo njegovo crnjenje.

Što kada se pojavi crnilo? Crnilo je na srebru normalna stvar i ono što će mnoge ljubitelje srebra svakako razveseliti je sama činjenica da crnilo sa svoga nakita, ili možda kuhinjskog pribora mogu ukloniti sami, i to uz pomoć osnovnih stvari koje svatko od nas ima doma u svojoj kuhinji. Kako očistiti srebro kad pocrni? Jednostavno!

Kako očistiti srebro kad pocrni s stvarima koje imate kod kuće?

Najčešći odgovor na pitanje kako očistiti srebro kad pocrni je svakako čišćenje octom. Za čišćenje srebra octom bit će dovoljno da zdjelicu ispunite s 2 do 3 decilitra octa, naravno ovo ovisi o veličini predmeta od srebra. U zdjelicu stavite srebrninu i ostavite ju u navedenoj tekućini oko 20 minuta. Nakon što je prošlo 20 ak minuta, srebrninu prebacite u prethodno zagrijanu vodu kako bi se isprao ocat.

Srebro bi nakon tople vode trebalo blistati, a crne fleke ili mrlje bi morale biti odstranjene u potpunosti. Soda bikarbona i aluminijska folija su još dvije osnovne stvari koje imate u svome domu i koje vam mogu pomoći u procesu kako očistiti srebro kad pocrni. Obložite keramičku ili staklenu posudu s aluminijskom folijom tako da sjajna strana gleda licem prema gore, u posudu ulijte zakuhalu litru vode i dodajte 5 žlica sode.

Spoj vruće vode i sode će uzrokovati reakciju prilikom koje morate u nju staviti svoju srebrninu, srebrninu držite u tekućini 15 ak sekundi i zatim ju izvadite da se osuši na papirnatom ručniku. Sve crne mrlje bi trebale nestati. Napomena da se navedeni proces preporučuje samo na srebrnom nakitu koji nema na sebi drago kamenje.

Kako očistiti srebro kad pocrni i kako ga održavati čistim?

Sada kada znate kako očistiti srebro kad pocrni bitno je da znate kako ga i pravilno održavati. Neovisno o samome postupku čišćenja srebra, srebro se nakon čišćenja mora dobro posušiti i obrisati. Ako se radi o nakitu ili priboru od srebra koje na sebi ima određene gravure ili oblike tada imajte na pameti da crnilo možda neće odmah izaći oko njih i da je potrebno ponavljati proces čišćenja.

Ovdje se preporučuje i pasta koja se izrađuje od sode bikarbone i tople vode. Gusta smjesa se nanese vlažnom krpicom na tamne mrlje, ostavi se da djeluje 3 minute i zatim se nježno trlja na mrlje. Nakon toga smjesa se ispire hladnom vodom i suši papirnatim ručnikom. Kada se srebrnina osuši i kada ju opet krenemo koristiti važno je da ju nakon svake upotrebe dobro obrišemo, osobito kada je u pitanju nakit koji je bio na našem tijelu.

Teško da ćemo uvijek moći izbjeći doticaj srebra s vlagom ili suncem, no upravo zato postoje razni načini kako očistiti srebro kad pocrni kako bi svojoj srebrnini uvijek mogli vratiti prvobitni sjaj. Redovito čišćenje i briga o srebru je bitna ako želimo da naš nakit ili bilo koji drugi predmet od srebra traje. Također se preporučuje da svoj nakit i predmete od srebra držite na tamnim i suhim mjestima.

Tagovi: