Kako očistiti srebro i srebrni nakit – Čišćenje srebra, srebrnog nakita i srebrnine

Kako očistiti srebro i srebrni nakit - Čišćenje srebra, srebrnog nakita i srebrnine

Zašto je potrebno čistiti srebro i srebrni nakit?

Srebrni nakit veoma je sklon gubljenju sjaja tijekom određenog vremena radi oksidacije i taloženja raznih nečistoća. Srebro i srebrni nakit potrebno je redovito čistiti kako bi ono ostalo blistavo, sjajno i kako bi trajalo što dulje. Zašto je potrebno čistiti srebro i srebrni nakit? Ukoliko se ono ne održava na pravilan način, srebro može poprimiti tamniju nijansu i izgubiti svoji sjaj. Za razliku od zlata, srebro je puno osjetljivije na nakupljanje nečistoća, što se može vidjeti po vidljivoj promjeni u boji i sjaju nakita.

Srebro je nešto teže održavati jer u samom doticaju s kožom ono može oksidirati i isto tako na koži ostaviti tamniji trag. Kako bi spriječili neugodnu pojavu tamnih mrlja na srebrnom nakitu i koži srebro je potrebno redovito održavati i pravilno čuvati. Preporučuje se skidanje srebrnog nakita ako za time ne postoji potreba. Isto tako, preporučuje se da se srebrni nakit čuva zasebno i da se ne miješa s ostalim nakitom. Držite svoji srebrni nakit u posebnoj kutiji ili plastičnoj vrećici.

Kako očistiti srebro i srebrni nakit?

Da li se srebro i srebrni nakit može očistiti? Naravno. Nakupljene nečistoće mogu se veoma lako ukloniti, a izgubljen sjaj može se veoma lako vratiti. Kako? Srebro i srebrni nakit najčešće se čiste uz pomoć sapuna i vode, ili takozvane klasične metode čišćenja. Potrebno je staviti manju količinu blagog sapuna u toplu vodu i zatim uroniti srebrni nakit. Potrebno je pustiti nakit da se namače nekoliko minuta, zatim uzeti blagu četkicu za zube i lagano trljati nakit kako bi se nečistoće uklonile.

Nakon čišćenja nakit je potrebno isprati i osušiti s mekanom krpicom. Limunov sok i sol predstavljaju prirodnu metodu čišćenja i ova kombinacija se najčešće koristi kada se nakit mora oprati i ispolirati. Pomiješati sok od jednog limuna s malom žličicom soli i napraviti gustu smjesu. Smjesu nanijeti na krpicu s kojom ćete polirati nakit. Nakon poliranja srebro isprati i obrisati sa suhom krpom. Naravno, na tržištu su dostupna i razna sredstva koja su specifična za čišćenje srebra.

Kojim se još metodama mogu očistiti srebro i srebrni nakit?

Osim gore navedenih metoda, srebro i srebrni nakit možemo očisiti i na sljedeće načine: Čišćenje s pepelom od cigareta - Pepeo od cigareta potrebno je umiješati u sok od jednog limuna ili s vodom. Umočiti krpicu u otopinu i trljati srebrni nakit. Pepeo od cigarete ovdje djeluje kao lakše abrazivno sredstvo. Soda bikarbona - Krpicu je potrebno umočiti u malo sode i s njome direktno istrljati srebrninu. Srebro se zatim ispire pod mlazom vode i suši uz pomoć krpice.

Ocat - Ocat je mnogima najpoznatije sredstvo za čišćenje srebra i srebrnog nakita. Dovoljno je srebro i srebrni nakit umočiti u ocat 20 ak minuta. Nakon toga nakit je potrebno izvaditi van i očistiti ga s mekanom četkicom za zube. Srebro se zatim ispire u toploj vodi i polira uz pomoć mekane krpice. Pasta za zube - Pastu je potrebno nanijeti na mekanu četkicu i kružnim pokretima čistiti srebrninu. Nakon čišćenja nakit se ispire u hladnoj vodi i suši. Kako ispolirati srebrni nakit? Poliranje je moguće uz kečap. Nakit je potrebno uroniti u kečap, zatim ispolirati s mekom četkicom za zube, isprati i osušiti.


Tagovi: