Kako očistiti ribu

Kako očistiti ribu

Riba je izvrsna namirnica bogata hranjivim tvarima koje su zdrave za ljudski organizam i svi govore kako treba jesti ribu. Riba je najbolja kada je svježa što ćete znati prema njenoj boji, a naročito prema očima koje moraju biti bistre, vlažne i sjajne, a za svježinu su bitne i peraje koje trebaju biti zdravog izgleda i vlažne. Škrge su još jedan pokazatelj svježine ribe jer kod svježe ribe one trebaju biti blijedo ružičaste boje, a ljuske sjajne i čvrste.

Za pripremu ribe prvo je potrebno očistiti ljuske s ribe, a kako očistiti ribu od ljuski da ne lete na sve strane. Ljeti kada smo na moru, rijeci, jezeru očistiti ribu od ljuski nije problem, napraviti ćete to uz vodu što je zapravo i najbolje jer onda odmah možete ispirati tijelo ribe kod čišćenja ljuski. Ako ste pak kupili neočišćenu ribu i donijeli je kući najbolje kako očistiti ribu od ljuski je u nekoj posudi malo većoj koju ćete napuniti vodom.

S čime i kako očisititi ribu od ljuske? Potreban vam je pribor, a to može biti neki tupi nož kojim ćete strugati ljuske od repa prema glavi. Umjesto tupog noža može biti i drveni štapić koji je dovoljno čvrst da se ne polomi tokom struganja jer ipak stružete ljuske u suprotnom smjeru od njihova rasta, a morate paziti da ne oštetite kožu ribe.

Nakon što ste očistili ljuske s površine tijela ribe i pazili da ne oštetite kožu, kod svake ribe osim papailina potrebno je da se utroba i škrge izvade. Za to će vam biti potreban oštar nož koji ne mora biti velik, no važno je da je oštar. Kod nekih je riba koža deblja i čvršća, ovisno o vrsti ribe no postupak je isti kod svake ribe.

Nožem ćete rasporiti ribu krenuvši od malenog otvora kod reba na donjoj strani ribe po trbuhu. Rez treba biti do glave kako bi se jednim potezom mogla izvaditi utroba i škrge. Ukoliko niste jednim potezom uspjeli izvaditi utrobu i škrge, već samo utrobu nije važno, škrge ćete izvaditi u drugom koraku. Naučiti kako očistiti ribu nekima je lako, dok nekome će to biti postupak od kojeg zaziru jer im se gadi ono što vide, tada radije prepustite nekome da to učini za vas.

Da biste uspješno naučili kako očistiti ribu treba paziti prilikom rezanja, ali i izvlačenja utrobe da ne probušite žuč koja se može razliti po unutrašnjosti ribe i upiti u meso ribe, te dati gorak okus. Ako se to i dogodi odmah isperite ribu i unutrašnjost ribe u vodi ili pod mlazom vode kako bi isprali žuč.

Nakon što ste naučili kako očistiti ribu od ljuski, odstranili utrobu i škrge bez da ste se porezali ili razlili žuč možete biti zadovoljni jer ste napravali najveći dio posla. Za pripremu ribe u kuhanju možete odstraniti i glavu ribe ukoliko vam u tavicu za pečenje ne stanu cijele ribe s glavom ili vam jednostavno glava smeta na tanjuru jer ne volite da vas riba gleda s tanjura.

Filetiranje ribe je još jedan postupak koji možete naučiti u procesu kako očistiti ribu jer filetiranjem odstranjujete kosti iz tijela ribe i dobivate čisto meso ribe koje možete panirati, pržiti, kuhati, peći na žaru, koristiti u brudetu i na još puno načina.

Filetiranje ribe se radi na način da se prvo zareže riba ispod škrge, a takav rez treba napraviti i ispred repa, zadnji korak je da na leđima ribe se zareže s obje strane kralježnice. Pokreti skidanja mesa ribe s kostiju trebaju biti nježni u smjeru od kralježnice prema trbuhu uz same kosti. Kad završite s jednom stranom ribu okrenite i postupak ponovite na drugoj strani ribe.


Tagovi: